goedekennis.nl >> Dossiers >> Achter de schermen >> Wat maakt voorlezen bij Dedicon zo bijzonder?

Wat maakt voorlezen bij Dedicon zo bijzonder?

Tekstalternatief video

Duur filmpje: 03:32 min.

[AUDIODESCRIPTIE Op een blauw vlak verschijnt in witte letters Goede kennis. Een lamptouwtje wordt aangetrokken en het beeldmerk in de vorm van een lampje verschijnt in beeld. Gedeeld door Dedicon komt onder ‘Goede kennis’ te staan. In een blauwe balk verschijnt de titel van het filmpje: Wat maakt vrijwilligerswerk bij Dedicon volgens Marion Straver zo bijzonder? In beeld verschijnt Marion Straver, vrijwillige voorlezer. Zij zit op een stoel voor een gesloten opnamestudio.Aan het einde van het filmpje verschijnt in een blauw vlak www.goedekennis.nl. In de hoek van het beeldscherm staat het logo.]

MARION STRAVER: Ik ben bij Dedicon terecht gekomen vorig jaar, doordat ik eigenlijk wat vrijwilligerswerk wilde gaan doen en wat vind ik dan leuk om te doen? Voor mij is lezen echt een tweede natuur. Het is een wereld die ik heel erg leuk vind. Het klinkt misschien heel cliché, maar dat is iets waar ik niet zonder zou kunnen. Het gevoel dat je iets kunt delen en dat voorlezen zoveel kan betekenen ook voor anderen, dat er een wereld echt letterlijk opengaat. Dat maakt het voor mij heel speciaal. Dat vind ik superleuk om te doen.

Ik heb de klant zeker in gedachten. Ik heb tot nu een aantal kinderboeken ingesproken. Dat ligt heel dichtbij als je zelf ook kinderen hebt. Daarnaast heb ik studieboeken ingesproken en dat staat ook heel dichtbij. Het idee dat iemand met zo’n boek verder kan en een eindexamen kan doen, dat neem je eigenlijk tijdens het hele gebeuren mee. Dat is eigenlijk onlosmakelijk daarvan.

Ik steek er echt wat van op als ik schoolboeken voorlees, want je moet gewoon de teksten voorbereiden. Zeker ook gezien, ja, toen ik eindexamen deed was het toch iets eenvoudiger dan dat het nu is. De kennis is echt veel meer geworden. En dan zoek je dingen op en dan denk je “o, dit zit zo”. Ik heb echt dat ik er zelf ook wat aan heb, ja.

Het is best wel heel bijzonder om te merken dat je eigenlijk door het inspreken, dat je alleen maar met je stem als instrument, dat je een soort extra wereld aan andere mensen geeft. Dat kleine gebaar, dat betekent eigenlijk voor mensen die niet kunnen zien een wereld extra erbij.

De mooiste reactie op een boek die ik zou kunnen krijgen? Nou, dat iemand echt ook in het verhaal gewoon meegenomen wordt. Bijna het gevoel dat ik met lezen ook kan hebben dat je het in één ruk uit wilt lezen. Dat mijn stem gewoon prettig en aangenaam is, dat het niet tegenhoudt om het boek verder te lezen, maar dat mensen zeggen “daardoor heb ik gewoon het boek met heel veel plezier geluisterd”. Dat zou ik heel leuk vinden. En daarnaast ook met studieboeken dat iemand toch daardoor net die helpende hand heeft gekregen om gewoon dat eindexamen goed te kunnen halen.

Ik vind het juist zo leuk om het bij Dedicon te doen, omdat ik het idee heb dat je wordt echt welkom geheten. Ik heb echt alle keren dat ik hier geweest ben, dat ik daar een heel fijn gevoel aan overhoud. De mensen zijn heel vriendelijk. Juist ook de vrijwilligers, als je merkt dat iedereen het doet met een soort van passie. En dat je ook heel gemakkelijk in de groep wordt opgenomen. Ik heb begin dacht ik: “o jee, er zit een hele tafel vol en dan kom je daar als nieuweling”. Nou, dat gevoel is eigenlijk heel snel weg. Het is echt, ik zou bijna zeggen, een soort warm nest waar je in komt. En ik heb echt letterlijk dat elke keer als ik thuiskom, dan heb ik een grote glimlach op, zo van: [AUDIODESCRIPTIE: Marion glimlacht breed] het voelt zo goed om dit te doen!

 

Dedicon maakt jaarlijks duizenden gesproken (school)boeken. Dat kunnen we niet alleen. Daarom zetten honderden vrijwilligers zich wekelijks in om ervoor te zorgen dat mensen met een leesbeperking hun favoriete romans kunnen lezen en dat leerlingen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn gewoon mee kunnen doen op school.

Marion is zo'n vrijwillige voorlezer bij Dedicon in Rijswijk. In deze video (3:32 minuten) vertelt ze hoe ze bij Dedicon terecht is gekomen, wat het mooiste compliment van een klant zou zijn en of ze zelf ook nog wat opsteekt van het voorlezen. Maar bovenal, waarom voorlezen bij Dedicon zo leuk en bijzonder is.

Heb je ook interesse om als vrijwillige voorlezer bij Dedicon aan de slag te gaan? Ga naar de website www.ikhoorjegraag.nl en meld je aan!

8 augustus 2016Tags: vrijwilliger, voorlezen, gesproken boeken, video