goedekennis.nl >> Dossiers >> Muziek in braille >> Gesproken bladmuziek

Gesproken bladmuziek

muzieknoten met koptelefoon en luidsprekers

Gesproken bladmuziek

Gesproken bladmuziek is een hoorbare weergave van een gedrukte partituur in het DAISY-formaat. Je hoort een combinatie van voorgespeelde muziekfragmenten en notenschrift uitgesproken door een menselijke (soms ook een synthetische) stem.

De structuur

Gesproken bladmuziek heeft altijd een vaste structuur. Eerst wordt het muziekstuk in zijn geheel voorgespeeld. Daarna wordt het opgedeeld in korte muziekfragmenten die worden voorgespeeld, gevolgd door het voorlezen van het bijbehorende notenschrift. Daarbij wordt alle informatie uit het gedrukte muziekboek voorgelezen. Het beheersen van het notenschrift is een voorwaarde om gesproken bladmuziek te kunnen gebruiken. De meeste mensen kunnen met een basiskennis van het notenschrift vrij gemakkelijk leren omgaan met gesproken bladmuziek.

Muziek en DAISY

De DAISY-structuur maakt het eenvoudig om bepaalde fragmenten op te zoeken en om bladwijzers te plaatsen bij de fragmenten die je nog eens wilt oefenen. DAISY-producten kun je afspelen op een DAISY-speler, op een computer met (gratis) DAISY-software (bijvoorbeeld AMIS) of met de DAISY-app LEX voor jouw smartphone of tablet. 

Gesproken bladmuziek van vóór 1 juli 2002 is gekopieerd van oude cassette-opnamen. Deze producten hebben nog weinig navigatiemogelijkheden. Je kunt de zoekfunctie verbeteren door zelf bladwijzers aan te brengen.

Je kunt gesproken bladmuziek bestellen in de webwinkel van Dedicon Educatief.
 

29 juni 2016Tags: muziek, gesproken boeken,