goedekennis.nl >> Dossiers >> Muziek in braille >> Vergrote bladmuziek

Vergrote bladmuziek

saxofoniste speelt muziek met vergrote bladmuziek op standaard

Vergrote bladmuziek

Dedicon kan jouw bladmuziek ook vergroten en op papier printen. In principe kan elk muziekstuk worden vergroot. Als klant van Dedicon Educatief lever je het muziekboek – of goede fotokopieën daarvan – in gedrukte vorm aan. Dedicon snijdt de pagina’s uit het origineel los. Het losgesneden origineel krijg je weer terug.

Als je een muziekstuk digitaal aanlevert via e-mail kan Dedicon het sneller produceren en hoeft de gedrukte versie niet te worden opgestuurd. Het is dus niet in elk geval meer nodig om het muziekstuk fysiek op te sturen.
 
Er kan gekozen worden uit twee soorten vergrotingen:

  • rechtstreekse vergroting van het origineel naar staand A3;
  • een vergroting van het origineel naar liggend A4.

Letternotatie

Voor sommige mensen kan de letternotatie een uitkomst bieden. Deze notatie is voor revalidatiedoeleinden ontwikkeld bij Visio Het Loo Erf en verder ontwikkeld door Dedicon. In de letternotatie wordt het originele muziekschrift omgezet naar grootletter in plaats van het vergroten van de muzieknoten. Net als bij het braille bladmuziek en gesproken bladmuziek worden alle details uit het origineel omgezet naar een aangepast formaat.

De letternotatie wordt als PDF-bestand gemaild of geprint op liggend A4 of A3 toegestuurd. Net als bij braille en gesproken bladmuziek is kennis van het muziekschrift vereist. Omzetting van de meer ingewikkelde muziekstukken naar letternotatie is niet mogelijk.

Zelf bladmuziek vergroten

Shot van bladmuziek vergroot op de iPad

Zelf thuis bladmuziek aanpassen? Dat kan! Met behulp van toegankelijke, handige apps en computerprogramma’s kun je meteen aan de slag. Op het kennisportaal van Koninklijke Visio vind je een overzicht van de huidige mogelijkheden voor blinde en slechtziende muzikanten. Denk bijvoorbeeld aan apps die je bladmuziek vergroten en netjes herschikken, afspelen of als een lichtkrant over het scherm laten scrollen. Of apps die je bladmuziek van papier fotograferen en omzetten zodat je ze kunt afspelen of verder bewerken. Of een overzicht van handige download sites voor bladmuziek. Kijk op het kennisportaal van Visio en kies de tegel 'Muziek Maken'. Je kunt ook in het zoekvak direct op een trefwoord zoeken.

 

29 juni 2016Tags: muziek,