Lezen met een oogaandoening. Hoe is dat eigenlijk?

5 verschillende oogaandoeningen, 5 verschillende leesbeperkingen

Geen enkele oogaandoening is hetzelfde. En daardoor is geen enkele leesbeperking hetzelfde. Wil je toch een indruk krijgen hoe lezen kan zijn voor leerlingen met een visuele beperking? Hieronder zie je de vijf meest voorkomende oogaandoeningen en welk effect die hebben op het lezen van tekst.

De 5 meest voorkomende oogaandoeningen

Retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa is de verzamelnaam voor een grote groep erfelijke ziekten aan het netvlies. Bij retinitis pigmentosa gaan de lichtgevoelige cellen in het netvlies, de staafjes en de kegeltjes, te gronde. Hierdoor zien mensen slecht in het donker (nachtblind) en hun blikveld wordt steeds kleiner (kokerzien).

Afbeelding
Voorbeeld van wat iemand met Retinitis pigmentosa ziet

Diabetische retinopathie

Retinopathie is beschadiging van het netvlies bij diabetes (suikerziekte). Mensen met diabetes hebben te veel glucose (suiker) in hun bloed. Dit beschadigt de bloedvaten in het lichaam, waaronder de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Symptomen van diabetische retinopathie zijn dikwijls minder scherp zien, dubbelzien, nachtblindheid en bewegende vlekken of slierten zien. 

Afbeelding
Voorbeeld van tekst gelezen door de ogen van iemand met Diabetsiche retinopathie

Glaucoom

Glaucoom is een oogziekte waarbij de vezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan, meestal door een verhoogde oogdruk. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat door het oog gevormd wordt naar de hersenen. Door het verloren gaan van oogzenuwvezels ontstaan blinde vlekken in het beeld.

Afbeelding
Voorbeeld van tekst door de ogen van iemand met glaucoom

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een ingrijpende oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Dit komt doordat de kwaliteit van de macula, ook wel gele vlek genoemd, afneemt. Symptomen zijn minder scherp zien, rechte lijnen worden krom, een wazige, rommelige, grijzige of zelfs zwarte vlek zien, kleuren worden vager en slechter contrast zien.

Afbeelding
Voorbeeld van een tekst door de ogen van iemand met maculadegeneratie

Staar

Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaan we waziger zien. Staar is een veelvoorkomende aandoening van het oog. Het kan aan één oog voorkomen maar ook aan beide.

Afbeelding
Voorbeeld van een tekst door de ogen van iemand met staar
Publicatiedatum: 3 januari 2020 Laatste update: 3 months geleden