goedekennis.nl >> Schoolboeken >> FotoPDF-bestanden >> De fotoPDF-bestanden van Dedicon

De fotoPDF-bestanden van Dedicon

fotopdf-bestand op beeldscherm

Deze bestanden zijn vooral interessant voor slechtziende leerlingen die baat hebben bij een vergroting op de computer. Het bestand bevat een scan (foto) van elke pagina uit het originele boek, inclusief alle tekst, afbeeldingen, tabellen en lijsten. FotoPDF-bestanden zijn te lezen met een PDF-reader, zoals het gratis Adobe Reader. Op hun beeldscherm kunnen de lezers het boek vergroten. In de meeste gevallen is het mogelijk om het beeld tot 500% te vergroten.

Kleur of zwart-wit

De bestaande collectie van Dedicon bevat fotoPDF-bestanden in kleur en in zwart-wit. De meeste bestanden zijn in kleur leverbaar. Deze boeken zijn ook altijd in zwart-wit te verkrijgen. Een klein deel van de collectie is alleen in zwart-wit te bestellen, omdat het originele schoolboek ook in zwart-wit is. 

Vergroten

De fotoPDF-bestanden zijn primair bedoeld om te vergroten. De kwaliteit van de bestanden kan echter verschillen. Bestanden die gemaakt zijn op basis van een uitgeversbestand, hebben meestal de beste kwaliteit. Die bestanden converteren we naar een fotoPDF. Sinds januari van dit jaar doen we dat op een nieuwe manier waarbij de kwaliteit van de bestanden ook bij vergroting goed blijft. Bestanden van na die datum, hebben de beste kwaliteit.  

Bij het ontbreken van een uitgeversbestand, scannen we het gedrukte schoolboek en zetten we dat om naar een fotoPDF. De kwaliteit van deze bestanden is tegenwoordig beter dan die van vroeger, maar minder dan de boeken die op basis van een uitgeversbestand zijn gemaakt. 

Het is niet mogelijk om fotoPDF-bestanden te laten voorlezen door een computerstem of om de teksten te bewerken.

Ook geschikt voor dyslectische leerlingen?

FotoPDF-bestanden mogen ook besteld worden voor of door leerlingen met dyslexie. Maar houd er wel rekening mee dat deze bestanden vooral bedoeld zijn om te vergroten. In principe kun je ze niet door de computer laten voorlezen of aantekeningen toevoegen. Daarom adviseren we voor leerlingen met dyslexie de speciale bestanden voor dyslexiesoftware AlineaClaroRead, Kurzweil, IntoWordsL2SSprint en TextAid.

Toch voorlezen of bewerken

Via enkele omwegen is het alsnog mogelijk om de fotoPDF-bestanden te laten voorlezen of aantekeningen toe te voegen. Deze tips vertellen je hierover meer.

  • Je kunt het bestand (eventueel in delen) OCR-en. OCR staat voor Optical Character Reading, ook wel tekstherkenning genoemd. De tekst uit het bestand kan hierna wél geselecteerd, voorgelezen en met sommige programma's ook bewerkt worden. Er zijn vele OCR-programma’s beschikbaar en ook dyslexiesoftware heeft vaak een OCR-module. Ook zijn er (gratis) online mogelijkheden zoals de conversiedienst van Dedicon Educatief, Robotekst of de Babbage PDF conversie.
  • Er is een groeiend aantal apps voor tablets en smartphones met ingebouwde OCR, bijvoorbeeld Voice Dream Reader (en Writer). Meer informatie is te vinden op de website van eduVIP in de publicatie iPad apps voor visueel beperkten.
  • Voor het maken van aantekeningen kun je gebruik maken van PDF XChange Editor. Voor begeleiders van slechtziende leerlingen is er op de website van eduVIP een workshop en instructie PDF XChange Editor.
23 juni 2016Tags: fotopdf,