goedekennis.nl >> Schoolboeken >> Gesproken boeken (DAISY) >> DAISY-spelers: welke types zijn er?

DAISY-spelers: welke types zijn er?

Een stapel boeken met daarop een koptelefoon

Bij Dedicon kun je terecht voor gesproken (school)boeken, kranten en tijdschriften. Maar hoe beluister je ze? Je kunt daarvoor een app gebruiken, of software op je computer. Maar je kunt ze ook beluisteren met een DAISY-speler. Hardware DAISY-spelers zijn grofweg in te delen in twee groepen, de zogenaamde tafelspelers en de spelers in zakformaat. In dit artikel vertelt Gerda, een ervaren gebruiker van DAISY-spelers, je meer over alle mogelijkheden. 

DAISY-bestanden

Laten we bij het begin beginnen. Gesproken boeken, kranten en tijdschriften als DAISY-bestand? Wat bedoelen we daarmee? Het DAISY-formaat is speciaal ontwikkeld voor mensen met een leesbeperking. Zo’n bestand is voor hen handig, want in DAISY kun je gemakkelijk navigeren (van hoofdstuk naar hoofdstuk, pagina naar pagina of paragraaf naar paragraaf), bladwijzers aanbrengen en de voorleessnelheid aanpassen. Die voordelen heb je niet als je het boek afspeelt in een MP3-speler of cd-speler. Nog even belangrijk om te vertellen: Dedicon levert geen DAISY-spelers, maar alleen de bestanden die je ermee kunt afspelen. 

Tafelmodellen

Het tafelmodel is eigenlijk de traditionele DAISY-speler: een apparaat dat je neer kunt zetten om een DAISY-cd  mee af te spelen. Het handige hieraan is dat je om het boek te kunnen beluisteren geen computer of internet nodig hebt, alleen een DAISY-cd. Het nadeel ervan is dat je moet wachten tot de cd is bezorgd en je hebt altijd een plek nodig waar de DAISY-speler stabiel op kan staan. Het is dus niet zo makkelijk mee te nemen.

Pocketmodellen

De naam zegt het al: deze speler kun je als het ware in je broekzak meenemen. DAISY-cd’s afspelen kan dan ook niet met dit model, deze spelers werken namelijk met SD-kaartjes en een intern geheugen. De schoolboeken van Dedicon kun je met dit type speler afspelen door een download te bestellen en die op de SD-kaart te zetten. Ook kan deze speler via internet verbinding maken met de server van Passend Lezen. Op die manier kun je gemakkelijk en snel boeken, kranten en tijdschriften ophalen. Die kun je dan op het interne geheugen of op de SD-kaart zetten.

Er komen ook steeds meer tafelmodellen met dezelfde mogelijkheden van de pocketmodellen op de markt. Daarmee kun je zowel een DAISY-cd afspelen, als je boek, krant of tijdschrift beluisteren via een SD-kaart of internet.

Gerda Schuddeboom

Dit artikel is in samenwerking geschreven met Gerda Schuddeboom. Gerda is al haar hele leven blind én, kun je gerust zeggen, weet (bijna) alles over DAISY-spelers. Al vanaf de introductie van DAISY in 2004 heeft ze zich in de spelers verdiept. Als ervaringsdeskundige helpt ze je graag kiezen welke speler bij jou past, maar ook bij het leren bedienen van je speler. Heb je vragen aan Gerda? Dan kun je haar gewoon mailen gerdaschuddeboom@kpnmail.nl of bellen 0251-320016.

Wil je meer weten over andere mogelijkheden om je gesproken boeken, kranten en tijdschriften mee af te spelen? We geven je graag meer informatie over de Daisyspeler app, LEX en AMIS.

16 november 2016Tags: daisy, gesproken boeken, hulpmiddelen