goedekennis.nl >> Schoolboeken >> Gesproken boeken (DAISY) >> Gesproken boeken afspelen

Gesproken boeken afspelen

Gesproken boeken kun je afspelen op een DAISY-speler of via de app LEX. Maar natuurlijk zijn de gesproken boeken ook af te spelen op een computer of laptop via daarvoor geschikte software, zoals AMIS. Er is dan geen DAISY-speler meer nodig. Je kunt in de DAISY-software eenvoudig navigeren naar een hoofdstuk of pagina, bladwijzers aanbrengen, de voorleessnelheid aanpassen en verder lezen waar je de vorige keer gebleven bent. Allemaal gemakken die horen bij het DAISY-formaat van de gesproken boeken.

Afspeelmogelijkheden

Op welke manieren kun je je gesproken (school)boek afspelen? We hebben het voor je op een rijtje gezet. 

Systeem

Afspelen met

Besturings systeem

Taal 

DAISY-
functies 

Educatieve  boeken 

Kosten 

Bron

Software

AMIS 

Windows

NL

Ja

Ja

Gratis

DAISY consortium

Players zoals Windows Media Player

Windows

NL

Nee

Ja

Gratis

 

Hardware

DAISY-speler

-

NL

Ja

Ja

-

 

Cd-speler

-

NL

Nee

Ja

-

 

App

LEX

Android/iOS

NL

Ja

Ja

Gratis

Lees meer over LEX

Voice dream reader

Android/iOS

NL

Ja

Ja

€10,99-€16,99

IOS versie

Android versie

 *Let op: een nadeel van AMIS is dat het niet optimaal werkt in combinatie met Windows 10. Het programma is niet door Dedicon ontwikkeld, dus daar kunnen we helaas geen invloed op uitoefenen of support op geven. Met oudere versies van Windows werkt het goed! Probeer hoe het voor jou werkt. 

In bovenstaande tabel staan de afspeelmogelijkheden voor de gesproken boeken. Zoals je kunt zien in de tabel zijn er ook afspeelmogelijkheden waarin de DAISY-functies niet gebruikt kunnen worden. In software zoals AMIS, een DAISY-speler of de app LEX en de Voice Dream Reader, kan dat wel.

In de tabel is ook te zien dat de boeken ook gebruikt kunnen worden in de Windows Media Player en in een gewone cd-speler. Het verschil in gebruik van de gesproken boeken is wel groot, de DAISY-functies zijn namelijk niet beschikbaar, zoals het navigeren en het kiezen voor een bepaald hoofdstuk, paragraaf of pagina.

De LEX app is speciaal ontwikkeld voor gesproken school- en studieboeken door Dedicon. Lees alles over LEX.

Cd of download

Aan de slag met gesproken boeken? Zorg ervoor dat je je gesproken schoolboeken bij Dedicon Educatief bestelt op cd of als download. De cd of het bestand kun je vervolgens afspelen met geschikte software.

DAISY, de feiten op een rij

De gesproken schoolboeken van Dedicon zijn zogenaamde DAISY-bestanden.Niet bekend met de begrippen DAISY? Wij zetten de feiten voor je op een rij.

DAISY

  • Staat voor Digital Accessible Information SYstem.
  • Is een wereldwijd erkende open technische standaard.
  • Stelt in staat snel en eenvoudig te navigeren door bestanden.
  • Is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met een leeshandicap.
  • Kan ook gebruikt worden voor het toegankelijk maken van tekst in het algemeen.
  • Ontwikkeling, beheer en promotie is in handen van het internationale DAISY Consortium (opgericht in 1996, mede door Dedicon).
  • Meer informatie over het DAISY consortium: www.daisy.org

Webinar

Meer weten over gesproken boeken en hoe je ze kunt afspelen? We gaven onlangs een webinar over gesproken boeken. Kijk het webinar terug! 

    21 januari 2018Tags: gesproken boeken, amis,