goedekennis.nl >> Schoolboeken >> Voelbare tekeningen >> Op de tast-serie >> Van middenbouw tot brugklas

Van middenbouw tot brugklas

Zelfstandiger werken en leren wordt belangrijker vanaf groep 5. Thema’s zoals klokkijken, verkeersborden en topografie komen aan bod in deze groepen. In onze collectie tekeningen vind je onderwerpen die daarop aansluiten.

Ook is dit de tijd om meer aandacht te besteden aan hoe je driedimensionale zaken, de werkelijkheid dus, plat kunt voelen op papier: in 2D. Daar hebben we speciale tekeningen voor ontwikkeld die leerlingen de kans bieden daarmee te oefenen.

Bij iedere tekeningenband hoort een uitleg die de vingers van de leerling door het boek heen leidt. Belangrijk om te weten is dat je die de uitleg er apart bij bestelt. Context geeft belangrijke handvatten om een tekening goed te kunnen lezen. Met deze uitleg kunnen leerlingen zelfstandig de tekeningen gebruiken.

TitelNiveauAantal tekeningen
Bomengroep 4,5 34 tekeningen & opdrachten
Klokkijkengroep 4,5 28 tekeningen & opdrachten
Verkeersbordengroep 5, 6, 7, 821 tekeningen & opdrachten
Topo Nederlandgroep 5, 6 34 kaarten
Aardbevingen en vulkanengroep 6, 7, 812 tekeningen
Letters en cijfersgroep 4, 527 tekeningen
Van 3D naar 2Dgroep 5, 6, 7, 8

18 tekeningen met bijbehorende set 3D-figuren
(bestellen bij klantenservice) 

De dingen om ons heengroep 5, 6, 7, 823 tekeningen

 

Wat leer je in deze boeken?

Bomen

Hoera! Het heeft gestormd en er zijn een paar bomen omgewaaid. Een mooie kans om met je blinde kind of leerling die bomen van wortels tot top te verkennen. Maar tussen alle grote en verwarde takken zal het kind weinig meekrijgen van de vorm van de boom. Maar wat voor vorm heeft de boom als hij rechtop staat? Zijn er eigenlijk veel verschillende vormen bomen? Zie je ’s zomers nog takken door de bladeren?

Dan is het handig als je Op de tast… bomen  in de kast hebt staan! Daarin zijn de in Nederland meest voorkomende bomen getekend. Je kunt ze vinden in je straat, bij je school of wat verder weg in je eigen omgeving. De bomen zijn getekend met een zomerkant (met bladeren) en een winterkant (zonder bladeren). Naast iedere boom staat een streepje getekend. Dat geeft de lengte van een (gemiddeld) mens aan. Zo kun je voelen hoe groot een boom is in verhouding tot een mens. Op de bladzijde na de boom vind je de bladvorm en de vrucht(en). Leuk om de echte bladeren en vruchten bij te verzamelen!

Bij de tekeningen hoort een uitleg in braille of edu-tekst, deze bestel je apart.

Voelbare tekening van een boom met winter - en zomerkant (zonder en met bladeren) Voelbare tekening van blad en de verschillende vruchten van een boom 10 verschillende bomen klein afgebeeld op een pagina, volledig bebladerd allemaal.

Klokkijken

We leven bij de tijd: we kijken bijvoorbeeld uit naar de tijd dat het pauze is. Maar hoe wordt de tijd eigenlijk weergegeven? Tegenwoordig kijken veel mensen op hun mobieltje om te kijken hoe laat het is. Dat is digitaal klokkijken, maar ook hangen er overal klokken die de tijd aangeven met wijzers. Beiden zijn niet zomaar te voelen. In deze tekeningen kun je klokkijken leren aan je leerlingen of kind.  

Het boek begint met uitleg over hoe een klok er eigenlijk uitziet. Vervolgens vind je er oefenbladen om te oefenen met uren, halve uren, kwartieren en minuten. De laatste bladen gaan over de 24-uursklok en digitale kloktijden. Deze tekeningenband is dus eigenlijk een klokkijklesmethode.

Bij de tekeningen hoort een uitleg in braille of edu-tekst, deze bestel je apart.

6 klokken met verschillende tijden  6 klokken zonder wijzers Een klok verdeeld in vier kwarten

Verkeersborden

Iedereen is deelnemer aan het verkeer. Als wandelaar, op de fiets of in de auto bijvoorbeeld. Er zijn verkeersregels om dat in goede banen te lijnen. Die regels worden vaak uitgebeeld in borden, maar je kunt helaas niet samen me je leerling voelen aan een verkeersbord en zo begrijpen wat er staat. Met Op de tast… verkeersborden kan dat wel!

Meer dan 50 verkeersborden hebben we in dit boekje voelbaar gemaakt. De verkeersborden zijn opgedeeld in verschillende categorieën, zoals snelheid, parkeren en waarschuwingen. Eerst worden een aantal veel voorkomende symbolen uitgelegd. De tekeningen daarna bevatten elk twee tot zes verkeersborden. De borden in deze tekeningenband zijn gekleurd. De tekeningen zijn daardoor ook zeer geschikt voor slechtziende leerlingen.

Bij deze tekeningen hoort een uitleg in braille of edu-tekst (apart bestellen).

Vier verschillende verkeersborden in kleur. Vier verschillende verkeersborden in kleur over verboden

Topo Nederland

Hoe ziet Nederland eruit en waar ligt welke plaats, provincie en rivier? Dat is handig om te weten, maar het is ook iets wat leerlingen moeten weten voor de topografietoetsen op school. Nederland is nou eenmaal te groot om te bevoelen. Met onze Op de tast …Topo Nederland kunnen ze de topografie van Nederland leren.

We hebben 34 kaarten samengesteld volgende basistopografielijst van het Cito. De eerste tekeningen gaan over de vorm van Nederland, daarna volgende kaarten van de rivieren, de provincies en de hoofdsteden. Daarna worden alle provincies afzonderlijk aangeboden. Natuurlijk kunnen de leerlingen ook zelf oefenen, daarom hebben we na elke kaart een blinde kaart toegevoegd. Zo oefenen ze bijvoorbeeld namen en ligging van de 12 hoofdsteden van alle provincies, of de belangrijkste rivieren.

Bij deze tekeningen hoort ook een uitleg in braille of edu-tekst (apart bestellen).  

De kaart van Nederland met de hoofdsteden in braille  De kaart van Nederland zonder de hoofdsteden van de provincies erop De kaart van Friesland met belangrijke steden gemarkeerd met braille aangegeven

Aardbevingen en vulkanen

Over de aarde lopen verschillende breuklijnen die zorgen voor aardbevingen en vulkanen. De aarde, breuklijnen, aardplaten, vulkanen en aardbevingen zijn veel te groot of abstract om te bevoelen. Of veel te heet natuurlijk. Door middel van Op de tast … aardbevingen en vulkanen worden deze concepten uitgelegd aan de hand van tekeningen. Tekeningen die aansluiten bij de stof van het vak aardrijkskunde dus. Daar komt geen gloeiendhete lava aan de pas!

Waar je wel aan kunt voelen? De doorsnede van de aarde, de wereldkaart met breuklijnen, Pangea, een doorsnede van een vulkaan en de ring van vuur. Ook vind je er tekeningen in over de epicentrum/hypocentrum, de schaal van Richter, een seismograaf en een seismogram, breuklijnen in Nederland en over het ontstaan van een tsunami.

Ook bij deze tekeningen hoort ook een uitleg in braille of edu-tekst die je apart kunt bestellen. 

Schematische wereldkaart met breuklijnen  Schematische tekening van beweging van aardlagen bij breuklijnen Twee doorsnedes van een vulkaan tijdens uitbarsting

Letters en cijfers

Misschien wil je weleens weten hoe letters en cijfers eruit zien voor ziende mensen. Hoe anders is dat dan braille? En zit er eigenlijk verschil tussen een handschrift van een persoon en een lettertype op de computer? Dat is natuurlijk leuk om te weten, maar ook heel handig. Een u-bocht, de puntjes op de i.. je snapt deze uitdrukkingen alleen als je de vorm van de letters kent. In deze tekeningen kun je je leerling daar kennis mee laten maken.  

Op de tast… letters en cijfers bestaat uit 27 tekeningen met alle letters van het alfabet, alle hoofdletters, getallen en dat alles in verschillende lettertypes. Ook krijgen leestekens, accenten en speciale tekens aandacht. De laatste pagina’s bevatten handschriften, handtekeningen en letterlogo’s. Zo ontdek je hoe letters en cijfers heel verschillend kunnen worden geschreven, maar toch worden gelezen als dezelfde letter en cijfer.

Bij deze tekeningen hoort ook een uitleg in braille of edu-tekst (apart bestellen). 

De letters a t/m e in 8 verschillende lettertypes Vier verschillende handschriften

Van 3D naar 2D

De wereld om ons heen is in 3D: je ziet de dingen niet plat, maar rondom. Een tekening is wel plat. Dus hoe geef je de werkelijkheid goed weer op een tekening en hoe zorg je ervoor dat het goed te voelen is? Met een moeilijk woord noemen we dat orthogonale projectie: een manier van tekenen waarbij meerdere kanten van objecten zonder perspectief worden getekend, zodat de lezer een duidelijk beeld kan vormen. Daardoor worden onderlinge verhoudingen van de elementen duidelijk. Met deze tekeningen kun je je leerlingen laten oefenen met die manier van tekeningen.

Aan de hand van de 18 tekeningen in Op de tast ... van 3D naar 2D oefen je met verschillende vormen die vanaf verschillende kanten zijn getekend. Het leuke aan deze band is dat er een bijbehorende set met 3D-figuren is, die helpt je de methode direct toe te passen in de praktijk. Deze modellen kun je door ons laten uitprinten, neem daarvoor contact op met de klantenservice. Bij deze tekeningen hoort ook een uitleg in braille of edu-tekst die je apart kunt bestellen. 

 Orthogonale projectie van een piramide: drie zijdes van een piramide getekend Zijaanzicht en bovenaanzicht van een raket Bijbehorende 3D-figurenset in oranje met een raket, een ronde balk, een vierkant balk, een ei

De dingen om ons heen

Deze tekeningen zijn een vervolg op Op de tast … van 3D naar 2D. In deze tekeningen vind je alledaagse dingen, zoals een vork of een beker, die getekend zijn volgens de methode uit die je in Op de tast … van 3D naar 2D hebt geleerd. Voorwerpen die iedereen wel in huis heeft worden in Op de tast... De dingen om ons heen van alle kanten weergegeven.

Op een pagina staat hetzelfde object een aantel keer afgebeeld, namelijk vanaf drie of vier verschillende kanten. Linksboven vind je het vooraanzicht, rechtsboven is het zijaanzicht getekend. Linksonder het bovenaanzicht en rechtsonder is er ruimte voor extra zaken.

Bij deze tekeningen hoort ook een uitleg in braille of edu-tekst (apart bestellen).

Orthogonale projectie van een vork: vooraanzicht, zijaanzicht en bovenaanzicht Orthogonale projectie van een smarthpone: alle kanten

23 juli 2018Tags: voelbare tekeningen, op de tast,