goedekennis.nl >> Schoolboeken >> Voelbare tekeningen >> Voelbare tekeningen bestellen en uitproberen

Voelbare tekeningen bestellen en uitproberen

Voelbare tekeningen (ook wel tactiele tekeningen en refiëftekeningen genoemd) die horen bij specifieke schoolboeken kunnen worden besteld via Dedicon Educatief. Tekeningen uit het school- of studieboek worden namelijk voelbaar gemaakt. En er zijn meer mogelijkheden.

Tekeningenbanden bij schoolboeken

Benieuwd of er een tekeningenband beschikbaar is bij een specifiek boek? We hebben honderden tekeningenbanden beschikbaar. Zoek op educatief.dedicon.nl op het ISBN-nummer van het boek. Als er een tekeningenband beschikbaar is, wordt deze getoond in de zoekresultaten. Is er geen tekeningenband bij het gewenste boek aanwezig, dan kun je voor een leerling met een visuele beperking hiervoor een productieverzoek doen. Als je een (oudere) tekeningenband besteld hebt, dan kan het zijn dat er tekeningen ontbreken die je wel nodig hebt. Of dat er geen grijze letters bij het braille staan. Veel begeleiders kunnen geen braille lezen. Voor hen voegen we sinds medio 2014 grijze letters toe (die zwellen niet). Staan er geen grijze letters in de tekeningenband die je ontvangen hebt en wil je dat wel graag? Neem dan contact op met de Klantenservice. Net zoals al onze schoolboeken betaal je 4,50 per schoolboek. Meer over de kosten weten? Lees dat dit artikel over de financiering.

Verken je wereld tactiele tekeningen

Ook interessant is de website www.tactieletekeningen.nl. Deze website bevat een database met meer dan 150 tactiele tekeningen over uiteenlopende thema’s, zoals dieren, gebouwen, geschiedenis, techniek, bomen en planten. Wie een zwel-oven in huis heeft, kan de tekeningen zelf downloaden, afdrukken en zwellen. De tekeningen kunnen ook worden besteld bij Dedicon Educatief (vul 'verken' in in de zoekbalk en filter op 'voelbare tekening' om de beschikbare tekeningen te zien). De tekeningen die je via Dedicon bestelt, zijn per thema gebundeld in een tekeningenband. 

Reliëfkaarten Passend Lezen

Via Passend Lezen is een collectie beschikbaar van honderden voelbare kaarten. Denk aan topografische kaarten, plattegronden en tekeningen van het menselijk lichaam (bijvoorbeeld de bouw en werking van het oog, oor en bloedsomloop). Relïefkaarten van dingen die niet in een schoolboek staan, maar wel handig zijn voor school, bestel je dus bij Passend Lezen. Er zijn drie soorten kaarten bij Passend Lezen verkrijgbaar:

  • Classic: kunststof kaarten in één kleuruitvoering met alleen tekst in braille. 
  • Twin vision: een combinatie van reliëf in transparant kunststof en een onderliggende kaart in felle kleuren en grootletterschrift.
  • Zwelpaper: vergelijkbaar met de voelbare tekeningen van Dedicon Educatief. De afbeelding wordt geprint op zogenaamd zwelpapier, inclusief een toelichting in braille. De zwarte inkt komt omhoog nadat die is verwarmd in een speciaal oventje. 

De kaarten van Passend Lezen zijn niet specifiek voor het onderwijs of bij specifieke onderwijsmethodes gemaakt. Toch kunnen ze van toegevoegde waarde zijn voor leerlingen, al zullen ze niet in alle gevallen even begrijpelijk zijn voor (jongere) kinderen. Informeer bij Passend Lezen naar de mogelijkheden om reliëfkaarten op maat te laten maken.

Demobestanden

Wil je meer weten over voelbare tekeningen en kijken of het iets voor je is of voor een leerling? We hebben een aantal voorbeelden beschikbaar. Helaas kunnen we voelbare tekeningen nog niet downloadbaar maken zodat je ze kan voelen, maar met deze pdf-bestanden kunnen ziende begeleiders zien welke tekeningen bij een Edu-tekstbestand of brailleboek horen. 

En verder

Eerder gaven we een webinar over voelbare tekeningen. Dat webinar kun je terugkijken op ieder moment. Je leert er bijvoorbeeld welke onderdelen we in een tekening stoppen, zodat het makkelijk te lezen is. 

TactileView biedt een webcatalogus met ontwerpen van voelbare tekeningen. Sommigen zijn goed en zelfs van hoge kwaliteit. Maar omdat gebruikers eigen tekeningen kunnen uploaden staan er ook veel tekeningen op die voor anderen wellicht minder bruikbaar zijn. Wie even googlet, zal ook buitenlandse websites vinden waar tactiele tekeningen gedownload kunnen worden. Let wel op met buitenlandse databases voor tactiele tekeningen. De anderstalige brailleteksten bij de tekeningen zijn voor Nederlandse lezers vaak onleesbaar. Dit komt omdat per land het braille verschilt en er vaak gebruik wordt gemaakt van verkort schrift.

14 juni 2016Tags: voelbare tekeningen, bestellen, braille, edu-tekst