goedekennis.nl >> Tips >> Dyslexiesoftware >> Tips voor ClaroRead-bestanden

Tips voor ClaroRead-bestanden

Tijdsinvestering

10 minuten

Uitvoerbaarheid

Makkelijk

 

Werk jij met de dyslexiesoftware ClaroRead? Dan hebben we voor jou een paar handige tips over dyslexiebestanden voor de software ClaroRead. We hebben een collectie van duizenden schoolboeken beschikbaar die je kunt lezen en laten voorlezen met ClaroRead.

1. Openen van een ClaroRead-bestand

Voor het openen van ClaroRead-bestanden van Dedicon is de ClaroRead Boeklezer nodig. In de ClaroRead Boeklezer kun je het Dedicon bestand openen. Pak het gedownloade zipbestand wel eerst even uit.

2. Zelf bewerken

Een Dedicon-bestand kan je zelf nog verder bewerken door bijvoorbeeld de leesvolgorde te veranderen of delen van de tekst niet voor te laten lezen. Als je het boek dan volgend jaar nog een keer wilt gebruiken, is het handig als je het door jou bewerkte bestand kan bewaren. Een bestand heeft alleen een licentie voor 1 schooljaar. Om deze het volgende schooljaar weer te kunnen gebruiken, bestel je het boek opnieuw in de catalogus en neem je contact op met de klantenservice. Zij zetten de nieuwe licentie dan om naar jouw oude bestand met je eigen bewerkingen. Een bestand verlengen kan praktisch zijn als je het boek meerdere schooljaren moet gebruiken of in het examenjaar stof van eerdere schooljaren nodig hebt. 

3. Sla het bestand eerst op

Als je het bestand op cd bestelt en wijzigingen wilt maken in het bestand, is het handig het bestand eerst op de computer op te slaan.

4. School- en studieboeken voor vreemde talen

In de bewerkte bestanden van Dedicon zijn taalmarkeringen aangebracht, maar die werken niet goed met de Claro Boeklezer. Wel kun je via de geavanceerde instellingen snel switchen tussen meerdere talen uit je pakket. Hoe je snel kunt switchen van taal zie je in dit filmpje van Woordhelder of lees je in onderstaande stappen:

  1. Open de ClaroRead Boeklezer
  2. Klik op ‘Opties’
  3. Klik op ‘Spraak Instellingen’
  4. Haal op het tablad ‘Grootste’ het vinkje weg voor ‘Gebruik de ClaroRead ins’
  5. Ga naar het tabblad ‘Geavanceerde’ en vink aan ‘Inschakelen secundaire talen’
  6. Klik op ‘OK’.
  7. Linksonder in beeld kun je door op de vlag te klikken snel switchen van voorleestaal.

5. Vragen over het programma ClaroRead

Voor vragen over het gebruik van ClaroRead, kun je contact opnemen met de leverancier Woordhelder.

6. Even uitproberen?

Bekijk onze demobestanden en download ze. Probeer ze uit met een demoversie van ClaroRead Boeklezer.

29 augustus 2016Tags: dyslexiesoftware, claroread,