goedekennis.nl >> Tips >> Dyslexiesoftware >> Tips voor Alinea-bestanden

Tips voor Alinea-bestanden

Tijdsinvestering

 10 minuten

Uitvoerbaarheid

 Makkelijk

 

Werk jij met de dyslexiesoftware Alinea? Dan hebben we voor jou een paar handige tips over de dyslexiebestanden voor de software Alinea. We hebben een collectie van duizenden schoolboeken beschikbaar die je kunt lezen en laten voorlezen met Alinea.

1. Openen van een dyslexiebestand voor Alinea

Alinea-bestanden van Dedicon kun je alleen openen in de Alinea software met minimaal versie 1.3. Voordat je het bestand kunt openen, moet je het gedownloade zip-bestand eerst uitpakken. Als het programma Alinea geopend is, kun je kiezen uit ‘lees’, ‘schrijf’, ‘zoek op’ en ‘werk in pdf’. Kies dan ‘werk in pdf’, klik op ‘Bestand’, ‘Document openen’.

Let op: Alinea-bestanden openen niet in Adobe Reader of een andere pdf-reader, maar alleen in de Alinea software. Zorg er ook voor dat je een up-to-date versie van Alinea hebt. Updates zijn verkrijgbaar bij Lexima.

2. Zelf bewerkingen toevoegen

Een Dedicon-bestand kun je zelf nog verder bewerken door bijvoorbeeld de leesvolgorde te veranderen of delen van de tekst niet voor te laten lezen. Ook kun je natuurlijk markeringen maken in de tekst en antwoorden toevoegen.

Als je het boek dan volgend jaar nog een keer wilt gebruiken, is het handig als je het door jou bewerkte bestand bewaart. Een bestand heeft echter een licentie voor 1 schooljaar. Om deze het volgende schooljaar weer te kunnen gebruiken, bestel je het boek opnieuw in de catalogus en neem je contact op met de klantenservice. Zij zetten de nieuwe licentie dan om naar jouw oude bestand met je eigen bewerkingen. Een bestand verlengen kan praktisch zijn als je het boek meerdere schooljaren moet gebruiken of in het examenjaar stof van eerdere schooljaren nodig hebt. 

3. Sla het bestand eerst op

Als je het bestand op cd bestelt en wijzigingen wilt maken in het bestand, moet het bestand eerst op de computer opgeslagen worden. Dan kan er goed met Alinea gewerkt worden en kunnen er notities geplaatst worden.

4. Samenvattingen maken 

Van de gemarkeerde stukken tekst kun je een samenvatting maken. Van de samenvatting kan je vervolgens een Word-document maken. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een proefwerk moet leren en snel bepaalde stukjes tekst bij elkaar wilt hebben.

5. Pagina’s afdrukken

Per pagina uit het Alinea-bestand kan er een afdruk gemaakt worden. Dat is makkelijk voor de leraar die jouw werk nakijkt. De pagina van het boek wordt lichtgrijs afgedrukt en de ingevulde antwoorden of notities worden in zwarte inkt afgedrukt. Dit is vanwege de bescherming van de auteursrechten van de uitgeverijen.

6. Vragen over het programma Alinea

Voor vragen over het gebruik van Alinea of een nieuwe update, kun je contact opnemen met de leverancier Lexima.

7. Even uitproberen?

Bekijk onze demobestanden en download ze. Probeer ze uit met een demoversie van Alinea.

22 januari 2018Tags: alinea, dyslexiesoftware,