goedekennis.nl >> Tips >> Educatieve uitjes >> Toegankelijke tripjes: musea

Toegankelijke tripjes: musea

Met de zomervakantie voor de deur is het tijd om eropuit te gaan. Maar waar kun je zoal naartoe? Welke musea zijn bijvoorbeeld écht toegankelijk voor iedereen? Ook voor mensen met een visuele beperking. We zijn op zoek gegaan en hebben een aantal toegankelijke en educatieve tips op een rijtje gezet. Stuk voor stuk musea die toegankelijk zijn voor leerlingen met een visuele beperking en die ook geschikt zijn voor schoolreisjes. Mede door de RAAK stimuleringsprijs - een initiatief van Dedicon, het Oogfonds en het Van Abbemuseum -  zijn steeds meer musea toegankelijk voor iedereen.  

Tien toegankelijke tips

1. Donkerbeleving in Nijmegen
Het Muzieum in Nijmegen laat ziende medemensen ervaren hoe het is om niet te kunnen zien. Bij de donkerbeleving word je rondgeleid in het dagelijks leven van iemand die blind is en ondergedompeld in vakantiesferen, maar dan zonder zicht. Bij de buitenbeleving (expeditie ribbelroute) ga je met een simulatiebril op pad om de buitenwereld te ervaren. Dus help je vrienden, familie of klasgenoten op pad!

2. Ongezien en Ongehoord in Boijmans
Boijmans van Beuningen is een museum voor beeldende kunst uit Nederland en Europa, van de vroege middeleeuwen tot in de 21e eeuw. In 2017 won het museum de RAAK stimuleringsprijs. Hiermee wordt de collectie toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Dat levert een “rijke kunstbeleving” op met voelen, muziek, geuren, inbeelding of fysieke beleving. Het museum presenteert twee bijzondere programma’s: ‘Ongehoord Boijmans’ en ‘Ongezien Boijmans’.

Handen bevoelen een voelbare versie van een schilderij van Kandinsky

3. Muzikale tour in Utrecht
Bij Museum Speelklok kun je zelf-spelende muziekinstrumenten zien en horen. Er is een doorlopende Muzikale Tour waarbij gidsen bijzondere verhalen vertellen die achter de collectie schuilgaan. Sommige museumstukken zijn aan te raken en de ruimte is goed verlicht. Ook is het museum in het kader van de RAAK stimuleringsprijs bezig met het project Tastbare Muziek met speciale rondleidingen voor mensen met een visuele beperking.

4. Beelden aan Zee in Scheveningen
Zee, strand, en beeldhouwkunst. Museum Beelden aan Zee is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst. Het museum is toegankelijk: een deel van de collectie mag je aanraken en sommige beelden zijn voelend en ruikend te ontdekken. Je moet wel vooraf aangeven dat je een visuele beperking hebt. In de toekomst gaat het museum ook beeldhouwworkshops aanbieden.

5. Interactieve rondleiding Van Abbemuseum
Het Van Abbemuseum toont een uitgebreide collectie van internationale moderne en hedendaagse kunst van onder andere Pablo Picasso en Wassily Kandinsky. Elke tweede zondag van de maand is er een gratis interactieve rondleiding voor blinden en slechtzienden waarbij kunstwerken kunnen worden aangeraakt en door middel van geur, muziek, literatuur en smaak tot leven komen.

6. Gladiatoren en Romeinen
Net even anders, grotendeels buiten en ook zeer geschikt voor schoolreisjes is het Archeon in Alphen aan de Rijn. Zwerf door de prehistorie, kom dichtbij de Romeinen, ontdek het Romeins Museum en duik in de middeleeuwen. Je mag overal aankomen en je kunt met alles meedoen. Als je bij de gladiatorenopvoering aangeeft dat je blind bent, dan houden de acteurs daar rekening en kun je bijvoorbeeld vooraf of na afloop de uitrusting verkennen.

7. Bij het Poppenspelmuseum
In het poppenspelmuseum kun je een kijkje nemen in de wereld van de poppenkast. Het museum biedt de bezoekers een tastbare ontmoeting met de geschiedenis van het poppenspel en internationale en karakteristieke poppentheaterfiguren. Kan je niet genoeg krijgen van Donald Duck bijvoorbeeld? Ook Donald en zijn vrienden vind je daar - en aanraken mag! 

8. Op wereldreis in Amsterdam
In het Tropenmuseum vind je de mooiste verhalen en voorwerpen van over de hele wereld. Je maakt er een reis door de tijd en over de aardbol en maakt zo kennis met uiteenlopende culturen en het dagelijks leven van mensen. In het museum zijn rondleidingen op maat mogelijk en is een audiotour beschikbaar. Ook het Tropenmuseum is, in het kader van de RAAK stimuleringsprijs, drukdoende met het (nog) toegankelijker maken va de collectie voor blinden en slechtzienden.

9. Voel Van Gogh
Nergens ter wereld zijn zoveel schilderijen van Vincent van Gogh bij elkaar te vinden als in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het museum biedt een speciaal programma aan voor slechtziende en blinde bezoekers: Van Gogh op gevoel. Je kunt de verftoets van Van Gogh en reliëfproducties van de schilderijen voelen, de geur van Zuid-Frankrijk ruiken en luisteren naar briefcitaten.

10. Dineren in het donker
Een leuke afsluiter van een dagtrip naar Amsterdam is restaurant CTaste. Hier kun je je klasgenoten, familie of vrienden laten ervaren hoe het is om te dineren in het donker. Het is volledig donder in het restaurant waar je kunt genieten van een smaakvol diner waarbij proeven, horen, ruiken en voelen centraal staan.

Meer tips en suggesties

Op de website museum4all is nog veel meer informatie te vinden over toegankelijke musea en Stichting KUBES organiseert diverse excursies (ook voor jongeren) en geeft ook voorlichting en advies. Heb jij ook tips voor toegankelijke dagjes uit? Deel ze met ons via goedekennis@dedicon.nl

Tot slot: ga je met de trein naar Utrecht, Rotterdam, Den Haag of Amsterdam? Vraag dan via ProRail de voelbare kaart aan van het Centraal Station! Dat helpt je alvast op weg.

Meer zin om naar buiten te gaan? Lees dan onze tips over toegankelijke buitenactiviteiten!

Fijne vakantie en veel plezier!

5 juli 2018Tags: toegankelijkheid, museum, Vakantie, uitjes, meedoen