goedekennis.nl >> Tips >> Maak toegankelijk >> Audiodescriptie, wat kun je ermee?

Audiodescriptie, wat kun je ermee?

Audiodescriptie is een techniek om bewegende beelden toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. Dat kunnen zowel tv-programma’s of video’s zijn, maar ook theatervoorstellingen. Bij audiodescriptie beschrijft een stem in de pauzes tussen dialogen de visuele elementen uit de video of scene. Dat kunnen personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn zijn. Alle informatie en extra uitleg die je nodig hebt om met een visuele beperking het bewegende beeld beter te kunnen volgen. In dit artikel richten we ons op de audiodescriptie van video’s.

 

Het is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat televisieprogramma’s ondertiteld worden. Maar iemand die blind of slechtziend is, heeft daar niet zoveel aan. Daarbij missen zij betekenisvolle visuele informatie uit het programma. En dat geldt natuurlijk veel breder, denk bijvoorbeeld ook aan de video’s op social media, informatievideo’s van nieuwssites, video’s op andere websites, YouTube en natuurlijk video’s op dit platform Goede Kennis. Er wordt namelijk steeds meer gebruik gemaakt op allerlei platforms van video’s om informatie over te brengen. En die zijn niet altijd toegankelijk voor visueel beperkte mensen.

Video’s bij Dedicon

Bij Dedicon maken we de video’s op Goede Kennis toegankelijk door een beeldbeschrijving toe te voegen als tekstalternatief voor de video. De audiodescriptie is dus niet in gesproken vorm toegevoegd aan de video, maar in tekst uitgeschreven onder de video. Deze tekst kan je met eigen voorleessoftware natuurlijk wel laten voorlezen.

Momenteel loopt er een project waarbij een aantal educatieve video’s (behorend bij methodes voor basis- en voortgezet onderwijs) toegankelijk worden gemaakt voor visueel beperkte leerlingen. We kijken hoe we de audiodescriptie het beste kunnen toepassen en we onderzoeken of het een waardevolle toevoeging is in educatieve video’s voor de leerlingen met een visuele beperking.

Bij Dedicon verzamelen we op deze manier steeds meer kennis over beeldbeschrijving. Het gaat dan zowel om statische beelden als om bewegende beelden. Hoe kunnen we deze beschrijvingen zo goed, gedetailleerd, maar ook zo efficiënt mogelijk maken? Hierbij betrekken we in meerdere onderzoeken zoveel mogelijk de gebruikers.

Hoe maak je audiodescriptie?

Audiodescriptie is een heel proces. Je begint natuurlijk met de originele video. Deze moet je goed bekijken om allereerst te bepalen audiodescriptie nodig is en ten tweede of de video geschikt is voor audiodescriptie (past de audiodescriptie in de video en kun je voldoende toelichten in de gegeven tijd).

Als de video inderdaad geschikt blijkt, kan er een script geschreven worden. In het script wordt precies uitgeschreven wat verteld moet worden, op welk moment in de video. Op dat moment kan een goede inschatting worden gemaakt of de tekst van het script past binnen de ruimte die de video biedt of dat de tekst nog moet worden aangepast.

Vervolgens dient van de tekst een gesproken variant gemaakt te worden. Dat kan op twee manieren: met een menselijke stem via onze eigen studio’s en voorlezers of met een synthetische (computer) stem. Als laatste moet de audio-opname in beide gevallen met de video worden uitgelijnd, zodat op het juiste moment het juiste stuk audio langskomt.

man met koptelefoon bekijkt een video op een laptop.

Films en series

Op dit moment zijn er al diverse televisieprogramma’s en films waar audiodescriptie aan is toegevoegd zoals ‘Flikken Maastricht’ (serie NPO1), ‘Johnny English Strikes Again’ (film november 2018) en ‘Alleen op de wereld’ (serie NPO3). Meer films en series met audiodescriptie kun je vinden via Earcatch.

Earcatch is een (gratis) app die je kunt installeren op je smartphone of tablet (iOS en Android). In de app kun je een film of serie selecteren die je wilt kijken. Je kunt dan de audiodescriptie downloaden en via bijvoorbeeld een koptelefoon tegelijk met de film of serie laten afspelen. De app zorgt er zelf voor dat de audiodescriptie precies gelijk loopt met wat er op het beeld te zien is. Kijk voor meer informatie op de website van Earcatch. 

Scribit

Dit is een nieuw en innovatief platform waarmee online video’s op YouTube met audiodescriptie toegankelijk worden gemaakt. Je kunt je op het platform Scribit.tv aanmelden en met de audiodescriptietool zelf een beeldbeschrijving of audiodescriptie toevoegen aan een video. Als je een visuele beperking hebt, kun je op scribit.tv in de groeiende bibliotheek video’s bekijken met audiodescriptie. Je kunt zelfs video’s aanvragen die je met audiodescriptie wilt laten beschrijven.

10 december 2018Tags: audiodescriptie, beeldbeschrijving,