goedekennis.nl >> Tips >> Vrij lezen (Passend Lezen en meer) >> Passend Lezen en Dedicon: de verschillen

Passend Lezen en Dedicon: de verschillen

een vrouw twijfelt tussen Dedicon en Passend Lezen

Een veelgehoorde vraag: waarvoor klop ik aan bij Passend Lezen en waarvoor bij Dedicon? Een begrijpelijke vraag, want de dienstverlening lijkt erg op elkaar. Maar de organisaties bieden verschillende producten aan. Hoe het precies zit, leggen we graag aan je uit. 

Bibliotheekservice Passend Lezen

Op zoek naar een nieuwe roman om te lezen? Of wil je iedere maand de Linda beluisteren? Voor boeken, kranten, tijdschriften en andere lectuur die je leest voor je plezier kun je terecht bij Passend Lezen, net zoals in de bibliotheek. De collectie van Passend Lezen bestaat onder andere uit brailleboeken, gesproken boeken, (elektronische) kranten en tijdschriften, Jumboletterboeken en VoeljeBoekjes. Van de spannendste thrillers tot de nieuwste jeugdboeken. Daarnaast kun je er ook terecht voor voelbare tekeningen en kaarten. En buiten de vaste collectie helpen ze je graag met maatwerk. De boeken kun je gemakkelijk lenen en lezen via www.passendlezen.nl

Kortom, Passend Lezen is de bibliotheek met passende leesvormen voor mensen die dyslexie hebben of blind of slechtziend zijn. Om gebruik te maken van de diensten van Passend Lezen moet je je eerst bij Passend Lezen registeren, daar heb je wel een Verklaring Leesbeperking voor nodig.

Dedicon Educatief

Maar waarvoor ga je naar Dedicon? Dat is simpel: voor al je school- en studiemateriaal. Of je nou dyslexie hebt, blind of slechtziend bent, bij Dedicon kun je terecht voor passende schoolboeken. Om gebruik te kunnen maken van de diensten en producten van Dedicon Educatief moet je je eerst registeren op educatief.dedicon.nl. Daar heb je wel een Verklaring Leesbeperking voor nodig. Daarna kun je zoeken in de online webwinkel en de benodigde boeken bestellen. Bij Passend Lezen leen je boeken, bij Dedicon huur je boeken voor 4,95 euro per stuk, per schooljaar. Heb je vragen over je school-en studieboeken? Dan kun je terecht bij de klantenservice van Dedicon. Ook kun je, als je blind of slechtziend bent, productieverzoeken indienen als het studieboek dat jij nodig hebt niet in de collectie zit. Voor professionele vakbeoefenaars met een visuele beperking zetten we op aanvraag ook de benodigde studieboeken om. 

Dedicon als productiehuis 

Naast het maken en verspreiden van Educatieve boeken, maakt Dedicon boeken, kranten en tijdschriften voor in de collectie van Passend Lezen. Een deel van de boeken of tekeningen die je daar leent, worden door Dedicon gemaakt. Het kan zijn dat je de DAISY-cd’s die je bij Passend Lezen bestelt, opgestuurd krijgt door Dedicon. Op die cd’s staat daardoor het logo van Dedicon. Ook komen verschillende brailleboeken, grootletterboeken, tekeningen en VoeljeBoekjes bij Dedicon vandaan. Voor vragen over de producten die je leent via Passend Lezen, kun je contact opnemen met de klantenservice van Passend Lezen. 

CBB maakt christelijke uitgaven 

De CBB, de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden, produceert boeken, kranten en tijdschriften met een christelijke overtuiging. De boeken en een deel van de kranten en tijdschriften die zij produceren zijn ook te vinden in de catalogus van Passend Lezen. Daarnaast maken zij maatwerk, Bijbels, Bijbelse dagboeken, liedbundels, psalmboeken en andere uitgaven zoals kalenders. Die uitgaven zijn te vinden in de catalogus van de CBB en kun je daar ook bestellen. Bij vragen over de producten die je rechtstreeks bestelt bij CBB, kun je terecht bij de CBB.  

Alles op een rijtje

We hebben het nog even kort en bondig op een rijtje gezet in deze tabel:

Passend LezenDediconCBB
Bibliotheek: leen er je passende boeken, kranten, tijdschriften en kaarten. Dat doe je op www.passendlezen.nl.Bij Dedicon kun je terecht voor je school- en studieboeken in aangepaste vorm. Die bestel je op educatief.dedicon.nlBij de CBB kun je terecht als je bijbels, liedbundels, psalmboeken en andere christelijke uitgaven wilt kopen. De catalogus en bestelinformatie vind je op www.cbb.nl.
Vragen over je boek of tijdschrift die je leent bij Passend Lezen? Die stel je aan de klantenservice van Passend lezen.Vragen over je studie-of schoolmateriaal die je bestelt bij Dedicon? Die stel je aan de klantenservice van Dedicon. Vragen over je christelijke lectuur die je specifiek bestelt bij de CBB? Daarvoor neem je contact op met de CBB.
 Productiehuis achter Passend Lezen. Bij Dedicon worden de boeken, kranten en tijdschriften gemaakt die te leen zijn via Passend Lezen.

Productiehuis achter Passend Lezen. Bij de CBB worden boeken, kranten en tijdschriften gemaakt, die te leen zijn via Passend Lezen.

Tot je 18e is je lidmaatschap van Passend Lezen gratis. Daarna bedragen de kosten 28 euro per jaar.De kosten per boek, per leerling, per studiejaar voor een school- of studieboek zijn 4,95 euro.In de catalogus van de CBB zijn de kosten per uitgave aangegeven.

 

4 augustus 2016Tags: passend lezen, dedicon,