goedekennis.nl >> Tips >> Vrij lezen (Passend Lezen en meer) >> Boeken voor kinderen en jongeren met een leesbeperking

Boeken voor kinderen en jongeren met een leesbeperking

‘Briefgeheim’, ‘Dolfje Weerwolfje’, ‘Sjakie en de chocoladefabriek’, ’De Grijze Jager’… Boeken die jij gelezen wilt hebben, toch? Maar wat nou als je moeite hebt met lezen? Daarvoor is er Superboek.nl; daar vind je de leukste kinder- en jeugdboeken van 0 tot 18 jaar, maar dan in gesproken vorm, braille of in Jumboletter.

Lezen met je ogen of je oren

Op Superboek.nl vind je 9000 gesproken boeken, speciaal voor als je dyslexie hebt, of blind of slechtziend bent. Die gesproken boeken kun je streamen via de website of op je smartphone. Met de gratis Daisylezer app. Of lezen met een DAISY-cd; daarvoor heb je een Daisyspeler nodig. Vind je het fijn om tegelijk te lezen en luisteren? Kijk dan maar eens bij Karaokelezen. Jumboletterboeken (met lettergrootte .24)  zijn er ook te vinden. Lees je braille? Dan zijn er voor jou ook veel boeken beschikbaar: ruim 2000 stuks!  Voor leerlingen die lezen voor hun leeslijst, is er een apart menu binnen Superboek. Daar vind je per schooltype titels die op veel leesljsten voorkomen.

 

Hoe kun je gebruik maken van Superboek.nl? 

Superboek icoontjeSuperboek.nl is een initiatief van Passend Lezen. Ben je al lid? Dan kun je inloggen met je account. Anders moet je je eerst nog inschrijven. Superboek.nl is voor kinderen en jongeren tot ongeveer 18 jaar. En tot je 18e kun je de boeken gratis lezen. DAISY-cd’s, Jumboletter- en brailleboeken worden thuisgestuurd, maar streams kun je luisteren op de website of op je app.  

EbookXL

Sinds juli 2018 kun je ook gebruik maken van de collectie EbookXL: 500 e-books voor de slechtziende jeugd die te lezen zijn via de Marvin-app. Een grote collectie kinder- en jeugdboeken die gewoon te lezen zijn op een tablet.  Dat heeft grote voordelen, zoals het aanpassen van de tekstweergave naar eigen wens met vergrote letters, een ander lettertype en aangepaste kleuren.

De e-bookcollectie is specifiek voor de slechtziende leerlingen binnen de Vivis-onderwijsgroep. Dat zijn leerlingen bij Bartiméus en Visio-scholen en leerlingen binnen de AOB. De leerling krijgt door middel van een eigen account toegang tot de collectie EbookXL in een online omgeving. De ebookxl omgeving is te bereiken via de Marvin app, waarin de leerling inlogt met zijn of haar account. Op Eduvip.nl lees je meer over de collectie.

10 juli 2018Tags: passend lezen, vrij lezen, braille