goedekennis.nl >> Tips >> Vrij lezen (Passend Lezen en meer) >> Vind je weg met voelbare kaarten en Twin Vision

Vind je weg met voelbare kaarten en Twin Vision

Hoe oriënteer je je in een gebouw of onbekende stad als je niet kunt zien? Reliëftekeningen en plattegronden helpen mensen met een visuele beperking de wereld om hen heen te ontdekken. Van de buurt, tot het vakantieadres in Frankrijk. Maar ook het zonnestel of het menselijk lichaam. Met reliëfwerk kun je als je blind bent je mobiliteit vergroten, nieuwsgierigheid bevredigen en kennis opdoen.

Reliëf- of voelbare kaarten

Alle elementen op een reliëfkaart zijn voelbaar gemaakt, dat betekent dat de lijnen omhoog komen. De teksten op de kaart zijn weergegeven in braille. Door verschillende texturen met elkaar te combineren, kunnen verschillende onderdelen aangeduid worden. Een snelweg heeft bijvoorbeeld een andere structuur dan een meer. De legenda in braille geeft tekst en uitleg. Er zijn vijf verschillende soorten kaarten beschikbaar: topografische kaarten, stadsplattegronden, terreinplattegronden, bouwkundige plattegronden en diversen.  

Twin Vision kaarten

Een Twin Vision kaart biedt de mogelijkheid om samen kaart te lezen en een route uit te stippelen. Ze zijn namelijk niet alleen te gebruiken door blinden, maar ook voor familie, vrienden of begeleiders. Handig tijdens de topografieles in de klas bijvoorbeeld. De voelbare kaart is om A3-formaat geperst in doorzichtig kunststof. Achter deze kaart vind je een gewone kaart in kleur, voorzien van teksten in grootletter.

Bestellen bij Passend Lezen

Ben je lid van Passend Lezen? Dan kun je de reliëfkaarten en Twin Vision kaarten die jij nodig hebt, zonder extra kosten bestellen. De collectie van Passend Lezen bestaat uit honderden kaarten. Zit de kaart die jij wilt er niet bij? Dan kun je een verzoek tot maatwerk indienen. Die kaart wordt dan in overleg met Dedicon geproduceerd.

22 juli 2016Tags: voelbare kaarten, twin vision, passend lezen