Test: Prikkelend klaslokaal?

Meisje in de klas leunt met armen op een stapel schoolboeken

Wat hangt in jouw school aan de muren? Welke informatie is relevant, maar kunnen leerlingen met dyslexie of met een visuele beperking niet of moeilijk lezen? Doe de test en ontdek hoe je leerlingen met een leesbeperking eenvoudig(er) kunt informeren en zelfstandig laten meedoen. Ontvang tips die je morgen al kunt inzetten. Daarmee win je zelf niet alleen veel tijd, maar je helpt ook je leerling snel vooruit!

Tips

Lesmateriaal aanpassen

Schrift met woorden 'tips & tricks' op een houten tafelblad en lampenpeertjes eromheen

Als leerkracht moet je wel eens lesmateriaal aanpassen. Voor een leerling met dyslexie. Of voor een blinde of slechtziende leerling. Maar hoe doe je dat zelf snel en eenvoudig? We geven je 10 tips (+ een bonustip).

VRAAG HET DE EXPERT

Image
Hans Beerens, productmanager en expert toegankelijke informatie


Heb je een specifieke vraag over toegankelijk lesmateriaal? Onze expert Hans Beerens weet er alles van!

Artikel

Kleine stappen, snel vooruit

Geen enkele leerkracht maakt lesmateriaal bewust ontoegankelijk. Lesmateriaal kan vaak met weinig moeite worden aangepast, zodat ook kinderen met dyslexie of een visuele beperking met de rest van de klas kunnen meedoen. Kleine aanpassingen die snel resultaat opleveren.

Column

De visuele flipperkast

klaslokaal met informatie-items aan de muur

Op weg naar zijn werk wandelt onze adviseur Hans Beerens regelmatig langs een school. Wat hem opvalt is de enorme hoeveelheid aan informatie in ieder klaslokaal. Hoe zit dat dan voor kinderen die dyslexie hebben? Of zelfs blind of slechtziend?

VRAAG VAN DE MAAND

'Als leerkracht heb ik een huiswerkopdracht in pdf voor mijn leerlingen. Echter, één van de leerlingen is blind en kan die opdracht in pdf niet lezen. Wat nu? Hoe maak ik snel het bestand toegankelijk?'

Aanbevolen artikelen

Poll

Hoe vaak pas je handmatig lesmaterialen aan voor leerlingen met een leesbeperking (dyslexie, slechtziend of blind)?

Keuzen

Event

woensdag
5
februari
Hoe help je een leerling met een leesbepering (echt)?
IPON mini-conferentie 5 februari

Delen op Social Media