Aangepaste oefenexamens. Ook voor thuis.

Goed voorbereid aan je examens beginnen

Doe je dit jaar eindexamen? Spannend! En als je een leesbeperking hebt, vraagt dat nog eens extra voorbereiding. Maar hoe doe je dat, nu de scholen dicht zijn en je gedwongen bent thuis te blijven? Ook dan kun je jezelf goed voorbereiden op het eindexamen. Bijvoorbeeld door te oefenen met oefenexamens. Voor leerlingen met een leesbeperking zijn er aangepaste oefenexamens. Daarmee kun je ook thuis aan de slag.

Oefenexamens voor blinde en slechtziende leerlingen

 • Op de webpagina van EduVIP zijn oefenexamens voor blinde en slechtziende leerlingen te downloaden. Deze zijn geschikt voor blinde en slechtziende leerlingen die met een schermuitleesprogramma werken en worden ieder jaar aangepast.
   
 • Wil je een geprinte versie in braille of een voelbare tekening? Dan kun je bij Dedicon een productieverzoek indienen voor de examens en/of de tekeningen die je op EduVIP ziet staan. De kosten hiervan bedragen 4,95 euro per examen.
   
 • Daarnaast zijn via de website van Educatief diverse examenbundels verkrijgbaar in braille, als fotoPDF of vergroting. De kosten hiervan bedragen 4,95 euro per examenbundel.
   
 • En er zijn oefenexamens in audio beschikbaar. Welke dat zijn kun je bekijken in dit overzicht: Audio oefenexamens Daisy blinden en slechtzienden.pdf. Meer informatie staat in het kader onderaan de pagina.
  Deze losse oefenexamens in audio vallen buiten de gangbare collectie van de webshop en kunnen alleen via Klantenservice worden besteld. De kosten bedragen 4,95 euro per examen. 

Oefenexamens voor leerlingen met dyslexie 

 • Via de website van Educatief zijn diverse Examenbundels verkrijgbaar, zowel in gesproken vorm (DAISY) als voor dyslexiesoftware, zoals ClaroRead, Kurzweil, L2S, TextAid en Sprint. Als je zoekt op “examenbundel” dan vind je een overzicht. Daarnaast kun je natuurlijk zoeken met het ISBN van de examenbundels die jouw school adviseert. Je betaalt hiervoor 4,95 euro per examenbundel.
   
 • Naast de examenbundels kun je ook losse oefenexamens in gesproken vorm aanvragen bij de Klantenservice Educatief. Er is een overzicht van de beschikbare Audioexamens voor dyslectici in de niet aangepaste versie (Audio oefenexamens Daisy dyslectici.pdf). Deze losse oefenexamens in audio vallen buiten de gangbare collectie van de webshop en kunnen alleen via Klantenservice worden besteld. De kosten bedragen 4,95 euro per examen. Meer informatie staat in het kader onderaan de pagina.

Tip

Zit je volgend schooljaar in het eindexamenjaar? Neem dan tijdig contact op met de examencoördinator van school om de mogelijkheden van een aangepast eindexamen te bespreken. Mochten er vragen zijn over examenbundels en oefenexamens in aangepaste vorm neem dan contact op met de klantenservice van Dedicon: klantenservice@dedicon.nl of via telefoonnummer 0486-486100, elke werkdag tussen 9.00 en 16.00 uur.
 

Wie kunnen aangepaste oefenexamens bestellen?

Alle schoolboeken en oefenexamens die Dedicon levert in aangepaste leesvorm zijn exclusief verkrijgbaar voor leerlingen die een aantoonbare leesbeperking hebben.

TIP! Heb je een aantoonbare leesbeperking? Dan is het handig als je je bestelling door je school laat doen. Zij hebben vaak al een account en kunnen dan makkelijk boeken voor je klaarzetten.

Oefenexamens in audio

In het overzicht zoek je het benodigde schoolniveau, vervolgens kies je het vak en in de kolommen zie je de beschikbare examens. Deze zijn aangegeven met een code. Als je een keuze hebt gemaakt, kun je een mail sturen naar klantenservice@dedicon.nl met als onderwerp “Oefenexamens audio”. Vermeld in de mail de code(s) van de examens die je wilt hebben.

Meer over oefenexamens