Alternatieven voor LEX

Alle mogelijkheden voor het afspelen van gesproken boeken op een rij

“Voorleesapp LEX, een andere app op je smartphone of gesproken schoolboeken op de laptop luisteren. Dat is voor iedereen anders! Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden en valt er wat te kiezen.” Onze expert zet alle mogelijkheden voor het afspelen van gesproken boeken voor je op een rij.

Liever lezen dan luisteren?

“Een iPhone of smartphone, ja die heeft tegenwoordig iedereen. De gesproken school- en studieboeken die we bij Dedicon maken, zijn in de meeste gevallen heel eenvoudig te beluisteren met een app op je smartphone. LEX is een van de meest gekozen voorleesapps. Je kunt deze zelfs gebruiken op je Chromebook! Maar voor het luisteren van boeken zijn er ook alternatieven. Zoals de Voice Dream Reader of de gratis Passend Lezen-app.

De Passend Lezen-app is echter alleen geschikt voor het afspelen van de gesproken romans, kranten en tijdschriften. Niet geschikt dus voor je schoolboeken, maar wel handig als je boeken moet lezen voor de lijst. Die kun je downloaden bij Bibliotheekservice Passend Lezen. Op de Voice Dream Reader kun je behalve leesboeken ook schoolboeken luisteren, maar er zitten dan wel weer kosten aan verbonden. LEX daarentegen is helemaal gratis.

Nu is het zo dat de gesproken boeken van Dedicon gesproken boeken anders zijn dan gewone luisterboeken. Er is een navigatiestructuur aangebracht waardoor je altijd naar een pagina of hoofdstuk kunt springen, bladwijzers kunt aanmaken en kunt versnellen en vertragen. Dat noemen we DAISY. 

Voor leerlingen die liever met een laptop werken zijn er players, zoals Easyreader, die de gesproken schoolboeken afspelen met behoud van de DAISY structuur. Net als met de AMIS-software. Nadeel is wel dat AMIS niet optimaal werkt met Windows 10, alleen met oudere versies. Het programma is namelijk niet door Dedicon ontwikkeld, dus daar kunnen we helaas geen invloed op uitoefenen of support op geven.

Daarnaast kun je ze ook afspelen met Windows Media Player, die tekst kunnen voorlezen. Echter, teksten met een DAISY-structuur, zoals bij de gesproken boeken van Dedicon, zijn hiervoor ongeschikt. 

Het is dus even uitkienen wat voor jou het beste werkt: met de LEX-app, een andere app of op de laptop. Als je wilt weten hoe de voorleesapp LEX werkt, dan kun je deze in onze webshop uitproberen. Mijn collega Nathalie vertelt je er alles over.”

De Online player

In de webwinkel van Dedicon kun je voortaan ook gebruik maken van de Online player. Heb je geen eigen player? Dan is deze aan te bevelen! Eenvoudig in gebruik, geen extra kosten en op iedere pc of laptop met internetverbinding te gebruiken! Bestel je gesproken boeken in de webwinkel? Dan kun je beide opties proberen en kiezen wat jou het beste past. 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over gesproken boeken? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Moet je ook 'ns luisteren...

  • … naar een stemcoach van Dedicon over gesproken schoolboeken
  • … naar onze expert die vertelt over boeken lezen vs. boeken luisteren
  • … naar Sara (13) over haar ervaringen met voorleesapp LEX
  • … naar Mariëlle, moeder van Dafne (13)
  • … naar onze expert die vertelt hoe de LEX voorleesapp tot stand kwam

Luisteren via de Online Player

Gesproken boeken die je in de webwinkel van Dedicon bestelt kun je voortaan direct afspelen via de Online Player. Handig, wanneer je wilt luisteren via een PC of laptop!

Publicatiedatum: 27 juli 2020 Laatste update: 6 months geleden