Blind en scheikunde: kan dat wel?

Bèta loopbaan en visuele beperking

Wanneer je scheikunde in je vakkenpakket hebt, dan is organische chemie een verplicht onderdeel voor het eindexamen. Dat betekent dat je te maken krijgt met structuurformules om molecuulstructuren van koolwaterstoffen te kunnen noteren. Structuurformules zijn tekeningen waarin je niet alleen ziet uit welke atomen de stof bestaat, maar ook hoe die atomen aan elkaar gebonden zijn. Maar hoe kan iemand die blind is hiermee uit de voeten?

Dedicon heeft samen met mensen uit de praktijk een toegankelijke manier bedacht om structuurformules te kunnen lezen, te beschrijven en te tekenen. Deze structuurformules zijn met veel zorg en inzet van vele experts samengesteld. Zo heeft Volker Sorge een programma ontwikkeld, waarmee tekeningen van structuurformules kunnen worden omgezet naar een digitaal model waar je doorheen kunt wandelen met pijltjes.  
Verder hebben we dankbaar gebruik kunnen maken van de kennis, ervaringen en expertise van Jesse Wienholts en scheikundedocent Joris Docter. Joris heeft de belangrijkste bouwstenen geselecteerd. Oftewel, de basisstructuurformules. Met deze aangepaste structuurformules is het vak Scheikunde toegankelijk geworden. Leerlingen die blind of slechtziend zijn kunnen in dit vak eindexamen te doen. En zelfs een vervolgstudie en carrière in de chemie is mogelijk!

Blind en carrière bij NASA

Een mooi voorbeeld is dr. Craig Moore, een blinde fysisch scheikundige die voor NASA werkt en baanbrekend onderzoek heeft verricht op het gebied van brandwerende stoffen. Ook is Moore verbonden aan SCIVIS, Space Camp for Interested Visually Impaired Students. SCIVIS laat blinde jongeren ervaren dat hun visuele handicap geen reden is om te stoppen met het waar maken van hun dromen. 
Je hoeft natuurlijk niet per se scheikunde te gaan studeren. Het kan ook zijn, dat je een NT-profiel wilt kiezen met oog op je vervolgopleiding. Dat was het geval bij Jesse. Toen we de bouwstenen en Op de tast…: structuurformules hebben gemaakt, deed hij eindexamen. Daarna heeft hij ons geholpen met dit project! 

Zal het ooit mogelijk zijn voor blinden om astronaut te worden? 

Dr. Craig Moore (NASA): “Ik denk dat dat in de toekomst mogelijk is. Er zijn steeds meer gespecialiseerde wetenschappers nodig in de ruimte, niet alleen piloten. Hoewel het nog wel even kan duren voordat mensen openstaan voor het idee. Het is belangrijk voor blinden (en eigenlijk iedereen) om realisme en de wil om grenzen te verleggen te combineren.”

Kies Exact bij Visio

Goed om te weten: bij Visio loopt het project ‘Kies Exact’. Dus als je dit vak wilt kiezen, om welke reden dan ook, ga ervoor! Scheikunde studeren kan, ook als je niet (goed) kunt zien! Maak vooral gebruik van de helpdesk Exact, deze is bereikbaar voor leerlingen, docenten en AOB’ers die vragen hebben over biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. De vragen worden beantwoord door vakdocenten die veel ervaring hebben in het lesgeven aan leerlingen met een visuele beperking.

Beluister de podcast over Kies Exact:

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste scheikundeboeken? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Gerelateerde artikelen:

Ben je blind en heb je een bèta studie gekozen en deel je ook graag jouw ervaringen? We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Mail de redactie van Goede kennis. 

Publicatiedatum: 18 november 2019 Laatste update: 1 year geleden