Blinde leerlingen leren tekenen

Handige tools om aan de slag te gaan

Net als leren schrijven hoort bij leren lezen, hoort tekenen bij het leren lezen van voelbare tekeningen. Leren tekenen helpt blinde kinderen om voelbare tekeningen, die je kunt bestellen bij Dedicon Educatief, beter te begrijpen. Om blinde kinderen daarin te begeleiden, hebben we een aantal tips opgesteld.

Tekensets 

Op de markt zijn er een heleboel handige tekenproducten te vinden. Speciaal gemaakt voor leerlingen met een visuele beperking. We lichten er een aantal voor je uit: 

 • De meeste blinde leerlingen hebben wel een tekenset: een reliëftekenbord met rubberlaag waarop transparante folie wordt gelegd. Je kunt er met een balpen (zonder inkt) op tekenen. De getekende lijnen komen dan omhoog. Bij deze tekensets zijn toebehoren verkrijgbaar zoals mallen die je kunt omtrekken en linialen.
 • Wikki stix zijn gekleurde staafjes waarmee je elke gewenste letter, cijfer of figuur kan vormen. Ze kleven op iedere ondergrond en zijn herbruikbaar. Wikki stix kun je online bestellen.
 • Leg een tekening op zachtboard, steek er pinnetjes in en span er draadjes tussen. Handig: je kunt roosterpapier bestellen op onze webwinkel en dit gebruiken voor wiskunde of techniek. Prik op de hoekpunten van de figuur die je wilt maken een punaise en doe daar een elastiek omheen. Bij hulpmiddelenleveranciers zijn speciale setjes punaises te koop, waar de elastiekjes gemakkelijk omheen te bevestigen zijn.
 • Er zijn ook meer geavanceerde tekenhulpmiddelen beschikbaar, die zijn te koop bij verschillende leveranciers. Voor wie nauwkeurige tekeningen wil maken, bijvoorbeeld voor wiskunde of techniek, is de Tactipad heel geschikt. 
 • Het loont ook om over de grens te kijken, want in het buitenland zijn zeer uitgebreide tekensets voor leerlingen en begeleiders verkrijgbaar, zoals de Draftsman Tactile Drawing Board. Een mooie ‘low-tech’ oplossing (met wol op een vel klittenband tekenen) is de Lensen Drawing Kit die je ziet in het filmpje hieronder:

   

 

Huis-, tuin- en keukenmiddelen

Heb je geen beschikking over bovenstaande mogelijkheden? Ook met huis-, tuin-, en keukenmiddelen kun je er gemakkelijk voor zorgen dat een tekening voelbaar wordt. 

 • Leg eens een vel papier op fijn metalen gaas of stevig borduurgaas; als je er met waskrijt op tekent, is dit vrij goed voelbaar.
 • Meng bijvoorbeeld zand door verf; zo wordt het voelbaar. Het nadeel is duidelijk: je moet wachten tot het droog is of het kind krijgt hele vieze vingers. Hetzelfde geldt voor het plakken van draden en andere materialen op papier.
 • Met dikke lijm of met Merkpasta kun je op vrijwel iedere ondergrond tekenen.
 • Met velpon of lijm kunnen ook draden op papier of ander materiaal worden geplakt, waardoor zeer duidelijke lijnen ontstaan.
 • Tekenen op de achterkant van (dik) papier met een scherp voorwerp, waardoor aan de voorkant een verhoogde tekening ontstaat. Je kunt hetzelfde doen met een radeerwieltje of prikpen. Een nadeel is: je moet in spiegelbeeld tekenen.
 • Met buddies (waarmee je ook posters aan de muur hangt) kun je een punt op een tekening markeren.

Met deze tips kun jij met je blinde leerlingen of zoon of dochter aan de slag met leren tekenen. Wie meer wil weten op het gebied van kunstzinnige vorming: kijk eens op: www.taktila.com en www.studioxplo.nl.

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste schoolboeken bestellen? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 23 september 2019 Laatste update: 5 months geleden