Braille notenschrift leren met 10 kinderliedjes

Leer de eerste beginselen van het braille notenschrift

Muziek leren maken kan iedereen, ook mensen met een visuele beperking. Ben je docent en wil je muziekles geven? En heb je leerlingen in de klas die blind of slechtziend zijn en braille beheersen? Dan helpen 10 kinderliedjes in braille jou en jouw leerlingen op weg om de eerste beginselen van het braille notenschrift te leren. Want braille notenschrift is iets anders dan het reguliere brailleschrift.

Braille notenschrift is anders

Bij braille bladmuziek herken je in één oogopslag wat gewone tekst is en wat muziekbraille is. Braille bladmuziek kent net als gewoon notenschrift algemene tekens en muzieknoten die zowel de toonhoogte als lengte weergeven (hele, halve, kwart- en achtste noten, enzovoort). Maar het grootste verschil is dat alle muzikale aanwijzingen in braille achter elkaar worden geschreven. En in braille wordt zo weinig mogelijk genoteerd; herhalingen worden aangegeven, niet uitgeschreven. Dat vermindert het leeswerk (en de grootte van het geprinte bestand).

In zwartdruk staat alles tweedimensionaal weergegeven: horizontaal de tijd, verticaal de toonhoogten en samenklanken. Omdat een blinde musicus niet tegelijk kan lezen en spelen, zal hij het stuk eerst moeten bestuderen en uit zijn hoofd moeten leren.

Kinderliedjes in braille bladmuziek

‘Oei’, denk je nu als (muziek)docent misschien. ‘Hoe leer ik mijn blinde of slechtziende leerlingen muziek? En hoe krijg ik zelf het braille notenschrift onder de knie?’ Juist voor die eerste stappen heeft Dedicon tien kinderliedjes in braille bladmuziek gezet. En voor de docenten en begeleiders een bijbehorende uitleg in .pdf.  Daarin staat het braille in zwartdruk weergegeven, met de toelichting in gewone tekst. Je ziet dus meteen welke braillekarakter welke letter is. Handig is ook het overzicht van veelgebruikte muziektekens.

Na een beetje puzzelen bij de eerste twee of drie liedjes heb je door hoe muziekbraille werkt. En dat zonder eerst de theorie te hoeven lezen! Kortom, binnen no time spelen jij en je leerlingen Vader Jacob, De wielen van de bus en Op een grote paddenstoel in braille.

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over braille bladmuziek? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 27 september 2022 Laatste update: 10 months geleden