De zoektocht van een moeder...

Van eerste vermoedens tot diagnose dyslexie

We spraken met moeders van schoolgaande kinderen. Allemaal zoeken ze antwoorden op grote vragen: Wat is er toch met mijn kind aan de hand? Waarom gaat lezen zo moeilijk? Waarom is het schoolplezier weg? Is er misschien sprake van dyslexie? In een reeks portretten nemen moeders Astrid en Annelies ons mee in hun zoektocht en de rol van dyslexie hierin.

De zoektocht van moeder Astrid

Evy is 12 jaar en zit in groep 8 van de basisschool. Toen Evy in groep 3 zat kreeg ze steeds meer moeite met lezen en ging ze met steeds meer tegenzin naar school. Wat is er toch aan de hand? Dat Evy's leesachterstand ook een gevolg zou kunnen zijn van dyslexie werd later pas duidelijk. Astrid vertelde ons over haar ervaringen van de afgelopen schooljaren. Over de eerste zorgen tot de diagnose dyslexie en over de tijd daarna. 

Moeder Astrid zit met Evy aan de keukentafel. Evy kijkt op haar telefoon.

  Alle ervaringen van Astrid en Evy op een rij:

 

De zoektocht van moeder Annelies

Ook Timo (16) heeft dyslexie. Pas in de brugklas merkte moeder Annelies dat Timo moeite kreeg met lezen. Op de basisschool waren er weliswaar al enkele signalen, maar ze gaven onvoldoende aanleiding om ermee aan de slag te gaan. Uiteindelijk was het de zorgcoördinator van de middelbare school die stelde dat het wel eens dyslexie zou kunnen zijn. Wat volgde was een zoektocht naar de juiste begeleiding, de diagnose en zoeken naar een passend hulpmiddel en alles wat daarbij komt kijken. 

  Alle ervaringen van Annelies en Timo op een rij:

Moeder Annelies en Timo staan aan de keukentafel bij een opengeklapte laptop.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen van Goede Kennis regelmatig in je mailbox.

Vermoeden van dyslexie?

Heb je een vermoeden dat je kind dyslexie heeft? Het is van groot belang dat dit vroegtijdig wordt gesignaleerd en behandeld. Op Steunpunt Dyslexie en Dyslexie Centraal kun je lezen wat dyslexie inhoudt, hoe je dyslexie kunt herkennen en wat de school kan/moet doen. In het basisonderwijs krijgen kinderen met leesproblemen gerichte ondersteuning. Sommige scholen hebben een dyslexieprotocol, waarin staat hoe zij omgaan met dyslexie. In het zorgplan van de basisschool staat welke methoden en hulpmiddelen de school gebruikt voor dyslectische leerlingen. 

Dyslexie en aangepaste leesvormen

Ben je op zoek naar dyslexiehulpmiddelen? Met een dyslexieverklaring kun je via de school aangepaste schoolboeken bestellen, zoals gesproken boeken, boeken in EPUB, vergrotingen of dyslexiebestanden. Welke leesvorm het meest geschikt is, is per kind verschillend. In de rubriek dyslexie op deze website lees je meer over leesvormen. 

Zelf uitproberen?

In onze webwinkel kun je verschillende demo’s van gesproken boeken en dyslexiebestanden uitproberen.

Publicatiedatum: 17 februari 2023 Laatste update: 1 year geleden