"Eigenlijk luister je en lees je tegelijkertijd!"

Sem is blij met gesproken boeken

Het werken met dyslexiebestanden en een robotstem was voor Sem geen optie. De menselijke stem in gesproken boeken vindt hij veel fijner werken. "Eigenlijk heb ik zo een stuk minder last van mijn dyslexie!"

Toch liever lezen dan luisteren?

“Ja, ik heb dyslexie. Dat hebben we ontdekt toen ik naar de brugklas ging, toen ik een screeningstest moest doen. Eigenlijk dachten we dat al langer, mijn moeder en ik, maar na die test wisten we het dus zeker. Toen kreeg ik ook zo’n dyslexieverklaring. 

Vooral in het begin van de brugklas had ik veel moeite met de talen, met spelling, en met het stampen van woordjes. Ja, ik moest meteen ook heel veel meer lezen dan in groep 8. Dan had ik voor mijn gevoel echt mijn best gedaan, heel hard geleerd voor een toets en dan kreeg ik nog een dikke onvoldoende terug.  

Maar omdat uit die test kwam dat ik dyslexie heb, kreeg ik gelukkig extra tijd voor proefwerken. En ook mocht ik hulpmiddelen gebruiken.  

Eerst gebruikte ik dyslexiesoftware op een computer. Daarmee kun je je schoolboeken laten voorlezen. Maar dan hoor je zo’n robotstem. Dat vond ik niet fijn. Ik kon me namelijk niet goed concentreren op wat er werd gezegd, omdat ik mij steeds aan die stem zat te irriteren. En hierdoor duurde het maken van huiswerk eigenlijk nóg langer. Ik vond het programma ook best wel ingewikkeld om te bedienen. En niet alle boeken waren beschikbaar, dus dan moest ik ze alsnog gewoon lezen.  

Bij toetsen kreeg ik van sommige docenten ook wel eens vergrotingen op A3-papier. Dan had ik mijn hele tafel vol liggen met van die grote bladen. Dat was ook niet echt chill; dan voelde ik mij anders dan de rest, omdat de hele klas dan zat te kijken. 

Mijn moeder heeft toen gezocht naar andere manieren om al die schoolboeken makkelijker te lezen. En ze kwam toen met gesproken boeken van Dedicon. Die vind ik een stuk beter! Ik gebruik nu namelijk gewoon dezelfde, echte boeken als mijn klasgenoten. Maar ik mag dan tegelijk ook de audioversie van die boeken gebruiken. Het boek is dan ingesproken door een echt persoon. Dus je hoort gewoon een echte stem.  

Ja, eigenlijk luister je en lees je tegelijkertijd. In de klas speel ik het geluid dan af op mijn airpods, via mijn telefoon. De jongens in mijn klas willen dat natuurlijk ook, maar zij mogen dat niet, omdat ze dan naar muziek gaan luisteren. Sommigen zijn best wel jaloers op mij! 

Thuis laat ik de audioboeken ook vaak voorlezen op mijn Chromebook. Van de meeste vakken heb ik nu gesproken schoolboeken. Alle leerboeken en werkboeken.  

Ja, het leren gaat nu een heel stuk makkelijker en het is ook leuker. Eigenlijk heb ik zo een stuk minder last van dyslexie. Mijn punten zijn ineens veel beter ook; dit jaar ga ik zeker over! Ik kan die gesproken boeken dus iedereen aanraden!” 

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste schoolboeken bestellen? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 10 juni 2022 Laatste update: 1 year geleden