Je schoolboek in braille

Brailleschoolboeken van Dedicon

Dankzij onze brailleboeken hebben mensen die aangewezen zijn op braille om te lezen toegang tot dezelfde leermaterialen als ziende leerlingen, studenten en volwassenen die een opleiding doen. In onze collectie vind je duizenden school- en studieboeken in braille, voor alle typen onderwijs.

Onze brailleboeken

Hoe ziet zo’n brailleboek er eigenlijk uit? Braille neemt veel ruimte in. Je kunt het niet verkleinen, want dan is het minder goed of helemaal niet meer leesbaar met de vingers. We kunnen de boeken ook niet al te dik maken. Een brailleboek bestaat daarom meestal uit meerdere braillebanden. Als er meerdere braillebanden in een brailleboek zitten, staat op de kaft, welk deel het is.

Alle banden worden in een ringband geleverd. Zo blijven ze goed open liggen. Dat is belangrijk als je met meerdere banden tegelijk moet werken. Bijvoorbeeld een leer- en een werkboek of een tekeningenband met voelbare tekeningen. 

Basisschoolboeken hebben een harde kaft aan de voorkant. Zo is begin en eind van het boek snel te vinden. Daarbovenop zit een ‘herkenningskaftje’. Daarop staat een afbeelding van de kaft van het originele schoolboek, handig voor begeleiders en klasgenoten die geen braille kennen. Parallel aan de ringband staat een verkorte titel in braille. Dat is handig voor de leerling, want die kan de tekst lezen zonder de band helemaal uit de kast te hoeven halen. 

Standaard wordt dubbelzijdig geprint. Maar voor beginnende braillelezers is er ook braille interlinie. Dan wordt het boek met dubbele regelafstand geprint, dat wil zeggen: er zit een regel wit tussen de brailleregels. Ook wordt dan enkelzijdig geprint. Er zit een kartonnen kaft voor- én achteraan. En natuurlijk hebben deze ook een herkenningskaftje.

Besteltips

Let als je braille gaat bestellen in de webwinkel van Dedicon altijd goed op: kun je ook ‘voelbare tekeningen’ selecteren? Dan zijn er tekeningen bij de titel gemaakt. Die moet je apart bestellen. Let ook op of er ‘bewerkte leesvormen’ bij staat en of daarachter ‘braille’ voorkomt. Dat is bijna altijd het geval bij boeken die na 1 januari 2015 gemaakt zijn. Die boeken hebben ‘didactische aanpassingen’. Dat wil zeggen dat ze zo omgezet zijn, dat blinde leerlingen er zelfstandig mee kunnen werken. 

 

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over braille schoolboeken of het bestellen daarvan? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 24 september 2019 Laatste update: 1 year geleden