Je schoolboek in braille

Brailleschoolboeken van Dedicon

Voor blinde en slechtziende leerlingen is braille ontzettend belangrijk. Door het brailleschrift hebben zij toegang tot geschreven taal. In plaats van het lezen met hun ogen, lezen zij met hun handen. Voor die leerlingen zetten wij school- en studieboeken om in braille, zodat ze met brailleboeken (edu) toegang krijgen tot dezelfde lesstof als hun klasgenoten. In onze collectie vind je bijna 16.000 schoolboeken in braille, voor het basis-, voortgezet en hoger onderwijs.

Wat is braille eigenlijk?

Zes voelbare puntjes. En die zes voelbare puntjes vormen het brailleschrift, waarmee blinden kunnen lezen en schrijven. Het schrift werd meer dan 200 jaar geleden bedacht door Louis Braille - en het blijft tijdloos. Een braillekarakter bestaat uit maximaal zes puntjes in een unieke combinatie. Wie blind of slechtziend is leest met zijn vingertoppen de combinatie die er staat in puntjes. 

Onze brailleboeken

We zetten het hele schoolboek om in braille. Een schoolboek bestaat uit een aantal banden, omdat braille veel ruimte in neemt. Daarnaast zorgen we ervoor dat iedereen ermee overweg kan. Daarom leveren we voor beginnende braillelezers ook enkelzijdig geprinte boeken met een dubbele regelafstand. Voor leerlingen die al goed het braille beheersen printen we het schoolboek dubbelzijdig en zonder extra regelafstand. Daardoor het is boek een stuk compacter. Voor alle mensen die geen braille kunnen zetten we een foto van de kaft van het schoolboek op de voorpagina, zodat iedereen kan zien om welk boek het gaat. 

Oké, ik was niet helemaal eerlijk. We kunnen we niet alles omzetten naar braille: afbeeldingen, grafieken en illustraties bijvoorbeeld niet. Belangrijke afbeeldingen uit het schoolboek zetten we om naar voelbare tekeningen. Die bestel je los van je brailleboek.  

Meer weten over braille?

Gerelateerde artikelen

Vraag dan ons braille-alfabet aan!
Stuur een mail naar goedekennis@dedicon.nl