Lees elke website in een dyslexielettertype

Lettertype aanpassen met Google Chrome extensie

Voor mensen met dyslexie zijn er verschillende lettertypes ontwikkeld, zoals Open Dyslexic. Zoals je ziet, gebruikt deze website een ander lettertype. Toch kan je ook deze website – en iedere andere website - lezen in een dyslexielettertype. Dat kan door heel gemakkelijk een extensie toe te voegen aan je Google Chrome browser.

Lettertypen bij dyslexie

Het kan zijn dat jij het lettertype Dyslexie heel fijn vindt werken en ook graag websites in dat lettertype wilt lezen. Maar dat hoeft niet. Hoe goed een lettertype voor jou werkt, is namelijk persoonlijk. Als je een lettertype gebruikt dat goed bij jou past, word je minder snel moe bij het lezen. Voor veel mensen met dyslexie is dat een schreefloos lettertype. We raden leraren, begeleiders en ouders dan ook aan om met hun leerling of kind uit te proberen wat het beste werkt. Belangrijk om te weten is dat dyslexie niet overgaat als je een dyslexielettertype gebruikt. Daarnaast is er ook geen wetenschappelijk bewijs dat een dyslexielettertype beter is dan een ander lettertype.

voorbeeld van een schreefletter en schreefloze letter
Afb.: Verschil tussen lettertype met schreef en schreefloos lettertype

OpenDyslexic 

De extensie OpenDyslexic verandert het lettertype op de alle webpagina’s in Open Dyslexic. En als je je muis over de pagina beweegt, loopt er een lichtgrijze balk mee. Op die manier weet je waar je in de tekst bent. Heb je de extensie toegevoegd aan Chrome? Dan verschijnt rechts naast de adresbalk het icoontje van de extensies. Als je daarop klikt kun je het lettertype aan en uit zetten.

Dyslexia Friendly

Ook de extensie, Dyslexia Friendly, biedt de mogelijkheid om het lettertype op iedere webpagina te veranderen, maar deze extensie is uitgebreider. Dyslexia Friendly geeft je de keuze om te kiezen tussen lettertype OpenDyslexic of Comic Sans. En ook als je met deze extensie je muis beweegt, loopt er een lichtgrijze balk mee. Als je de extensie hebt aangezet, moet je de pagina verversen (F5) om ervoor te zorgen dat het lettertype wijzigt. 

Toevoegen extensies 

Met een paar handelingen kun je functies toevoegen aan je browser, bijvoorbeeld Google Chrome. Zo kun je je browser eenvoudig uitbreiden met verschillende opties. Kijk eens rond in de webstore van Google Chrome. 

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over dyslexiebestanden, gesproken schoolboeken of het bestellen daarvan? Onze klantenservice helpt je graag verder!
T: 0486 486 486