Maakt Dedicon ook online lesmateriaal toegankelijk?

Digitaal lesmateriaal in aangepaste leesvorm

Er staat een licentie of online lesmateriaal op de boekenlijst. Zet Dedicon dit materiaal ook om voor blinde of slechtziende leerlingen? Een veel gestelde vraag! Lees wat we mogelijk maken.

Het studiemateriaal uit digitale leeromgevingen kunnen we omzetten in elke gewenste leesvorm. Bijvoorbeeld als gesproken tekst, als Edu-tekstbestand of als braille. We maken echter geen vergrotingen van digitale leeromgevingen. Dit doen we alleen van statische (papieren) boeken. Dedicon maakt dus – in principe – online leermiddelen toegankelijk. In principe, want we zijn wel gebonden aan enkele randvoorwaarden en beperkingen: 

  • We zijn afhankelijk van de uitgever en hoe deze de content aanlevert. Soms kunnen we de volledige inhoud omzetten, soms vergelijkbare content en soms kunnen we geen alternatief bieden.
  • Terwijl een boek veelal hetzelfde blijft, kunnen uitgevers hun online content veranderen of actualiseren. Met als gevolg dat niet altijd de meest actuele versie toegankelijk is gemaakt. 

Alleen de inhoud van online leeromgevingen

Wij kunnen onder voorwaarden online lesmateriaal omzetten naar een alternatieve leesvorm. Hierbij zetten we alleen de inhoud om naar een passende leesvorm. Niet de functionaliteiten die bij de leeromgeving horen. Voorbeelden van functionaliteiten waarvan met de alternatieve leesvorm geen gebruik gemaakt kan worden:

  • Directe feedback aan de leerling bij invoer van antwoorden
  • Vorderingen van de leerling die de docent kan bijhouden
  • Adaptieve content aangepast aan niveau en/of vorderingen van een leerling

Deze dynamische werking van een online platform staat buiten het werkveld van Dedicon. Dit kunnen we niet toegankelijk maken. Wel zijn we in gesprek met uitgeverijen over de (toekomstige) mogelijkheden. 

Help ons jou te helpen

Je kunt zelf ook al het een en ander doen. We geven je enkele adviezen:

  • Vraag inlogcodes van licenties aan en probeer de leeromgeving uit. Doe dit eventueel samen met je begeleider. Op deze manier weet je wat je wel en niet kan gebruiken in een digitale leeromgeving en kun je je vraag voor een aangepaste leesvorm specifieker maken. 
  • Overleg met je docent welke digitale leermiddelen gebruikt gaan worden. Wordt alles uit de online omgeving gebruikt, of slechts een deel?
  • Dien bij Dedicon altijd een productieverzoek in. Ook als je denkt dat we de omgeving niet kunnen omzetten. Als je niet aangeeft dat je de lesstof nodig hebt, weten wij dit niet en kunnen we deze informatie ook niet gebruiken in onze gesprekken met uitgeverijen. 
  • Laat ons weten tegen welke problemen je in een digitale leeromgeving aanloopt door een mail te sturen naar de klantenservice. Noem daarbij duidelijk de uitgever, methode en leermiddelen. Ook deze informatie is voor ons waardevol in gesprekken met uitgeverijen.
Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste schoolboeken? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486