Op de Tast: starten in de onderbouw

Een overzicht van de collectie

Voelbare tekeningen leren lezen is ‘een vak apart’. Het vergt veel tijd én oefening. Voor de jongste blinde en slechtziende leerling hebben we daarom een aantal leuke themabanden met opdrachten en puzzels. We geven je graag een overzicht van de collectie waarmee je goed van start kunt!

Voorbereiding op braillelezen

Speciaal voor leerlingen in groep 2 hebben we Op de Tast: tactiele discriminatie ontwikkeld om hen voor te bereiden op het braillelezen. Deze Op de Tast is ook geschikt voor leerlingen of 'revalidanten' die op latere leeftijd braille leren lezen. Bij deze Op de Tast hoort een uitleg voor begeleiders, die moet apart erbij worden besteld.

Verkennen en plezier

Bij de Op de Tast-boeken voor leerlingen in groep 3 en 4 vind je geen uitleg. Ze zijn bedoeld om samen met een begeleider te verkennen en te zorgen dat de leerling plezier krijgt in het werken met tactiele tekeningen. De opdrachten en puzzels kan de leerling zelf maken, soms met wat hulp. De antwoorden en oplossingen staan in de tekeningenbanden. 

Om kennis te laten maken met voelbare tekeningen heeft Dedicon uitnodigende titels gemaakt. Zo neem je je leerling mee in de seizoenen, feesten en vieringen. De titels bevatten leuke tekeningen, puzzels en spelletjes. De gekleurde tekeningen maken de tekeningenbanden ook aantrekkelijk voor slecht- en goedziende kinderen. Dit bevordert hun belangstelling en kan leiden tot samenwerken!

Seizoenen:

Weergave van Op de tast... lente: o.a. puzzels en zoekopdrachten

Feesten en vieringen:

Voelbare tekeningen leren begrijpen

Om voelbare tekeningen goed te kunnen begrijpen, moeten kinderen allereerst goed leren voelen; welke lijnen of texturen zijn hetzelfde, welke vorm voel je, enzovoort. Maar je moet ook een heleboel dingen leren begrijpen, zeker als je het hebt over tekeningen van driedimensionale onderwerpen. De ‘inzichten’ die daarvoor nodig zijn, zijn door Visio en Bartiméus uitgewerkt in de Leerweg van 3D naar 2D, die november 2020 is gepubliceerd. Lees alles over de Leerweg 3D-2D op de website van Eduvip.

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over Op de Tast of andere voelbare leesvormen? Onze klantenservice helpt je graag verder!
T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 16 april 2021 Laatste update: 5 months geleden