Op de tast... Starten in groep 3 en 4

Een overzicht van de collectie

Voelbare tekeningen leren lezen is ‘een vak apart’. Voor de jongste blinde en slechtziende leerling hebben we daarom een aantal leuke themabanden met opdrachten en puzzels. We geven je graag een overzicht van de collectie waarmee je goed van start kunt!

Verkennen en plezier

Bij de Op de tast... voor de allerjongste leerlingen in groep 3 en 4 zit geen uitleg. Ze zijn bedoeld om samen met een begeleider te verkennen en te zorgen dat de leerling plezier krijgt in het werken met tactiele tekeningen. De opdrachten en puzzels kan de leerling zelf maken, soms met wat hulp. De antwoorden en oplossingen staan in de tekeningenbanden. 

Beginnen met voelbare tekeningen in groep 3 en 4

Om kennis te laten maken met voelbare tekeningen heeft Dedicon uitnodigende titels gemaakt. Zo neem je je leerling mee in de seizoenen, feesten en vieringen. De titels bevatten leuke tekeningen, puzzels en spelletjes. Bovendien is het door gekleurde tekeningen mogelijk om een leerling samen met ziende klasgenootjes of broertjes/zusjes de opdrachten te laten maken.

Seizoenen:

•    Lente
•    Zomer
•    Herfst
•    Winter

Weergave van Op de tast... lente: o.a. puzzels en zoekopdrachten

Feesten en vieringen:

•    Pasen
•    Sint en Piet
•    Kerst

Voelbare tekeningen leren begrijpen

Om voelbare tekeningen goed te kunnen begrijpen, moeten kinderen allereerst goed leren voelen; welke lijnen of texturen zijn hetzelfde, welke vorm voel je, enzovoort. Maar je moet ook een heleboel dingen begrijpen, zeker als je het hebt over tekeningen van driedimensionale onderwerpen. De ‘inzichten’ die daarvoor nodig zijn, zijn door Visio en Bartiméus uitgewerkt in de Leerweg van 3D naar 2D, die november 2020 is gepubliceerd. Lees meer hierover op de website van Bartiméus en Visio.