Thuis leren? Zo lukt het!

Tips voor leren en studeren op afstand

Nederland werkt momenteel massaal thuis. En ook jij, als scholier, bent gedwongen om thuis onderwijs te volgen. Ineens sta je als leerling voor allerlei taken die je thuis moet uitvoeren. Voor een leerling met een leesbeperking een hele toer. Je leerkracht moet improviseren om zo goed mogelijk op afstand les te kunnen geven. Maar kun je wel uit de voeten met de lesstof zoals je die nu tot je krijgt?

“Leraren willen dat de leerling zo zelfredzaam en zelfstandig kan werken”, zegt Hans Beerens, expert bij Dedicon. “Karaokelezen is op het gebied van zelfstandig lezen dan een prima hulpmiddel voor als je thuis moet lezen voor de lijst. Tijdens het lezen word je ondersteund door een karaokebalk, die meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem. Je leest en luistert tegelijkertijd je leesboek.” 

Leerlingen met een leesbeperking zoals dyslexie kunnen voor karaokeboeken terecht op de website van Passend Lezen. Deze zijn gratis voor alle jongeren tot 18 jaar met een leesbeperking. 

Tiener met koptelefoon en ipad

Luisteren en lezen tegelijk 

Hetzelfde principe – luisteren en lezen tegelijkertijd – wordt ook  bij de lees-app LEX toegepast. Hans Beerens: “Dit is een handige app voor gesproken schoolboeken op je smartphone of iPad. Het is exact dezelfde lesstof als in de geprinte versies van de schoolboeken, maar behalve de lesstof lezen kun je de tekst ook beluisteren. En als je de schoolboeken eenmaal hebt gedownload, heb je verder geen internet meer nodig. De boeken zijn dan gewoon offline te beluisteren.” 

Tool om snel bestanden om te zetten 

Het kan natuurlijk voorkomen dat je in deze rare tijd je lesmateriaal krijgt dat (nog) niet is aangepast in de juiste leesvorm. Susan van den Akker, productmanager bij Dedicon: “Daarvoor is de conversietool heel handig. Met deze tool kun je heel eenvoudig zelf lesmateriaal omzetten naar een begrijpelijke en passende leesvorm. En het maakt niet uit waar je bent, zolang er maar internet is. Dus je kunt deze tool ook gebruiken als je thuis moet leren en studeren.” 

Heb je geen account van de webwinkel Dedicon Educatief en wil je toch snel een bestand omzetten? Dan kun je ook terecht op toegankelijkmaken.nl.

Tips voor leerkrachten:

 • Als je zelf lesmateriaal maakt voor de digitale leeromgeving, zorg er dan voor dat je rekening houdt met leerlingen met dyslexie of een andere leesbeperking. Maak je lesmateriaal in Word, niet in PDF. Zo kan een leerling met een leesbeperking het ook gebruiken. 
   
 • Maak je onderwijs met behulp van video’s? Benoem wat je ziet en wat je doet. 
   
 • Moet je snel lesstof omzetten naar een andere leesvorm voor een leerling met leesbeperking? Gebruik dan de conversietool van Dedicon.
   
 • Informeer ook ouders thuis of en zo ja, welke hulpmiddelen nodig zijn om hun kind met een leesbeperking zo goed mogelijk thuis te laten werken aan schoolopdrachten.  
   
 • Mocht het nodig zijn om lesmateriaal om te zetten in braille, dan kan een productieverzoek bij Dedicon worden ingediend.  


Wie kunnen aangepaste schoolboeken bestellen?

Alle schoolboeken en oefenexamens die Dedicon levert in aangepaste leesvorm zijn exclusief verkrijgbaar voor leerlingen die een aantoonbare leesbeperking hebben.

TIP! Heb je een aantoonbare leesbeperking? Dan is het handig als je je bestelling door je school laat doen. Zij hebben vaak al een account en kunnen dan makkelijk boeken voor je klaarzetten.

Meer weten?

Image
Hans Beerens, productmanager bij Dedicon
Hans Beerens
Productmanager en toegankelijkheidsexpert