‘Timo moet steeds meer lezen voor school’

Passende leesboeken en een voorlees-app helpen Timo verder

Timo heeft dyslexie en zit inmiddels in de vierde klas van de havo. Pas in de brugklas heeft hij de diagnose gekregen, waarna hij al snel extra begeleiding kreeg. Hij kon ook gebruik maken van ondersteunende hulpmiddelen. Hij koos voor een dyslexieprogramma dat hij op zijn laptop installeerde en waarmee hij ook in de klas kon werken. Hoe is het Timo verder gegaan? In deze laatste aflevering van de reeks 'Zoektocht van een moeder' vertelt moeder Annelies over hun ervaringen.

“Uiteindelijk is hij de brugklas goed doorgekomen”, vertelt zijn moeder Annelies. “Aan het einde van dat jaar had hij geen enkele onvoldoende meer op zijn rapport. Ik weet nog, voor Engels zelfs een 7! Frans en Duits bleven altijd wel een crime; die vakken heeft hij zo snel als kon laten vallen. Maar ja, in de tweede en derde klas had hij daar gewoon mee te dealen. Ik heb toen best vaak met hem gezeten om woordjes te overhoren.”
Ook het leeswerk werd meer, naarmate Timo weer een klas verder was. Er moesten ook boeken voor de lijst worden gelezen. Annelies: “Daar had Timo niet veel zin in. Zijn leestempo was nog altijd traag. En daarbij kon ik geen leesboeken in de webshop van Dedicon vinden; boeken die hij ook met zijn dyslexieprogramma kan lezen zijn er niet.” 

Timo zit met zijn mobiel op de bank en doet zijn oortjes in

Passende leesboeken

Timo wist zich geen raad met de groeiende hoeveelheid leeswerk. Annelies ging verder op zoek: hoe komen we aan passende leesboeken voor de lijst? “In een Facebook-community heb ik uiteindelijk gewoon de vraag gesteld of iemand tips heeft voor mijn zoon die boeken voor de lijst moet lezen. En toen waren er al meteen een paar moeders die Passend Lezen noemden. Dat daar veel gesproken leesboeken zijn. En dat hij met zijn dyslexieverklaring daar ook gebruik van kan maken. Nou, dat heb ik toen samen met Timo dezelfde dag nog geregeld en uitgeprobeerd. Die boeken vindt hij trouwens veel fijner dan de boeken die in Sprint worden voorgelezen; de leesboeken van Passend Lezen zijn met een menselijke stem ingesproken.” 

Voorleesapp LEX

Met dat gegeven is Annelies te rade gegaan bij de dyslexiespecialist van school. “Of er dan niets anders is dan dat Sprint, dus een ander hulpmiddel die zijn schoolboeken met een menselijke stem voorleest? ‘Dat kan met LEX-app’, wist ze. Daarmee kan hij de boeken op zijn mobiel afspelen én er ook offline mee werken. Dat klonk als muziek in de oren, want het scheelde ook gesleep met een laptop naar school. Het geval wilde net dat hij zijn laptop kapot was gegaan, doordat er een blikje fris overheen was gestoten. Gelukkig had hij wel nog zijn iPad, waarmee hij zijn schoolwerk kon doen.”

Inmiddels is Timo begonnen aan de vierde klas en werkt hij niet meer met het dyslexieprogramma. Hij gebruikt nu die LEX-app op zijn iPad en op zijn mobiel. Annelies: “Daarmee kan hij net als met dat andere programma zijn schoolboeken downloaden en beluisteren. Ook de snelheid van voorlezen kan hij zelf instellen en de app houdt precies bij waar hij in een boek is gebleven. Superhandig! Gelukkig was de overstap van Sprint naar LEX-app voor de school ook geen probleem; die leraren waren er inmiddels wel aan gewend dat Timo een hulpmiddel in de klas gebruikt.” 

Pittig jaar

Hoe het nu met Timo gaat? “Met Timo gaat het supergoed! Tot nu toe nog geen onvoldoendes, terwijl het een best pittig jaar is, die vierde klas. Als ik nu terugdenk: zonder dyslexieverklaring en de hulpmiddelen, de hulp van dyslexiespecialist… zonder dat allemaal zou Timo allang zijn afgehaakt. Dan zou hij heel wat minder hebben gepresteerd en wellicht niet eens op de havo kunnen blijven.”
 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste schoolboeken? Onze klantenservice helpt je graag verder!
T: 0486 486 486

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen van Goede Kennis elk kwartaal in je mailbox.

Dyslexie en aangepaste leesvormen

Ben je, net als Timo en zijn moeder Annelies, ook op zoek naar dyslexiehulpmiddelen? Met een dyslexieverklaring kun je via de school aangepaste schoolboeken bestellen, zoals gesproken boeken, boeken in EPUB, vergrotingen of dyslexiebestanden. Welke leesvorm het meest geschikt is, is per kind verschillend. Om een goede keuze te maken, hebben we enkele handige artikelen op een rij gezet:

 

Zelf uitproberen?

In onze webshop kun je verschillende demo’s van gesproken boeken en dyslexiebestanden uitproberen.
 

SERIE: Zoektocht van een moeder

Publicatiedatum: 30 januari 2023 Laatste update: 1 year geleden