Toegankelijke tripjes: naar buiten!
Geniet van de buitenlucht
Wandelen
Verhalen rondom de schaapskooi
Bij Hoog Buurlo op de Veluwe heeft Staatsbosbeheer, samen met Dedicon, een bijzondere wandelroute gemaakt voor blinden en slechtzienden. De route ligt rond de schaapskooi in een gebied waar een schaapherder actief is. De geschiedenis van deze oeroude plek in het hart van de Veluwe, met de verhalen van de schaapskooi en de kudde, komt dankzij de gesproken tekst een braillekaart tot leven. De kaarten en Daisy-spelers zijn gratis te leen bij het Staatsbosbeheer Informatiepunt Veluwe Midden, Krimweg 140, Hoenderloo. Via Passend Lezen kun je ook een reliëfkaart bestellen.
Natuurpad op een landgoed
Ook Natuurmonumenten werkt aan toegankelijkheid en heeft bij Landgoed Oud Groevenbeek in Ermelo een natuurpad gemaakt voor mensen met een visuele beperking. De routebeschrijving is verkrijgbaar in braille en grootletterschrift. Op het landgoed staat ook een gezellig theehuis, ideaal om even rustig bij te komen van een mooie wandeling.
Vlinderpad bij onze zuiderburen
Vorig jaar maakte de Kalmthoutse Heide de volledige vlinderpad wandeling toegankelijk voor blinde en slechtziende wandelaars. Bij ieder infopunt zijn weetjes over de natuur voelbaar gemaakt. Daarnaast is de route volledig toegankelijk – en er is zelf een app beschikbaar. Naast toegankelijk, gaat de wandeling afwisselend langs verschillende landschappen. Halverwege de route kan je even pauze houden bij het kenniscentrum de Vroente.
Tuinen
Neuzen in het Pinetum
Blijdenstein is een botanische tuin, verscholen in een villawijk in Hilversum. Je vindt er coniferen, cycadeeën, ephedra's en rododendrons en in de kassen staan tropische planten. Neuzen in het Pinetum is een speciale route voor blinden en slechtzienden en vertelt het verhaal van tien bijzondere bomen in de tuin. Bij enkele van deze bomen staan kunstobjecten die zijn voorzien van de originele, natuurlijke geur van de boom.
Zintuigen voeden in de heemtuin
In Heemtuin Heukelshof in Egmonderhout staan voelen, horen, proeven, ruiken en zien centraal. Alle zintuigen worden ruimschoots gevoed. De zintuigen worden geprikkeld en je kunt de natuur ruiken, voelen en proeven. De opschriften langs de paden zijn in braille gemaakt.
Wereldberoemde beelden op de Hoge Veluwe
In Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt het Kröller-Müller-museum (ja, stiekem toch nog een museum in de lijst) met daarbij een wereldberoemde Beeldentuin met een schitterende collectie sculpturen, midden in de natuur. Het museum geeft - op verzoek - een speciale rondleiding voor blinden en slechtzienden. De rondleider vertelt over de betekenis van een werk, het materiaal en de vormen en je krijgt de gelegenheid om (met handschoenen aan) een paar beelden aan te raken. Blindengeleidehonden zijn toegestaan.
Tip: als je visueel beperkt bent, kun je in het Nationale Park De Hoge Veluwe gratis gebruikmaken van een tandem. Die kun je tot één dag van tevoren reserveren via reserveringen@hogeveluwe.nl.
Blind je weg vinden in de botanische tuinen
In de botanische tuinen van de Universiteit Utrecht zijn elk jaargetijde heerlijke geuren op te snuiven. De tuinen hebben diverse voorzieningen zoals tikranden en contrastrijke paden. Je kunt er dus zelf je weg vinden. Blindengeleidehonden zijn toegestaan en op afspraak zijn rondleidingen met een gids mogelijk.
Een educatief dagje dierentuin
Voor educatieve uitjes, met de klas of individueel als je bijvoorbeeld met een werkstuk bezig bent, zijn veel dierentuinen heel geschikt. Diverse dierentuinen bieden mogelijkheden op afspraak, ook voor leerlingen met een visuele beperking. Denk daarbij aan rondleidingen of een ‘kijkje’ achter de schermen. Neem dan wel even vooraf contact op met de dierentuin van je keuze.