Maakt Dedicon ook online lesmateriaal toegankelijk?

Doe een productieverzoek

Een veelgestelde vraag: "Mijn dochter krijgt de opdracht van school enkele oefenopdrachten te maken. Deze staan online; via een inlogcode krijgt ze toegang tot deze opdrachten. Kan ik een productieverzoek indienen om ook deze online schoolopdrachten toegankelijk te maken?"

Ja, dat kan. Dedicon maakt – in principe – ook online leermiddelen toegankelijk. Het studiemateriaal kunnen we omzetten in elke gewenste leesvorm. Als gesproken tekst, als Edu-tekstbestand, in braille of als vergroting (foto-pdf). In principe, want we zijn wel gebonden aan enkele randvoorwaarden en beperkingen: 

  • We zijn afhankelijk van de uitgever en hoe deze de content aanlevert. Daarbij geldt dat uitgevers continu hun online bestanden actualiseren. Met als gevolg dat niet altijd de meest geactualiseerde versie toegankelijk is gemaakt. 
  • Grafische en visuele elementen die vervat zitten in de online leermiddelen maken we alleen toegankelijk als ze nodig zijn voor het begrip van de tekst. Een uitzondering hierop betreffen de leermiddelen voor het primair onderwijs. Vaak worden deze leermiddelen didactisch aangepast, zodat leerlingen met een visuele beperking de opdrachten toch kunnen maken. 
  • Online omgevingen waarop de opdrachten staan werken vaak op een dynamische manier. Zo is het vaak mogelijk om via zoekfilters de content te filteren. Een ander voorbeeld is dat de volgorde van de vragen wordt bepaald door de antwoorden die de leerling op eerdere vragen heeft gegeven. De dynamische werking van het online platform staat buiten het werkveld van Dedicon. Dit kunnen we niet toegankelijk maken. 

Kortom, Dedicon maakt ook online bestanden toegankelijk, maar houd er rekening mee dat er beperkingen aan zitten. 

TIP! Vraag logincodes aan bij de reguliere boekenhuizen 

Ook al bestel je de school- en studieboeken bij Dedicon en niet bij de reguliere boekenhuizen als Iddink of Van Dijk, toch is het raadzaam om bij deze leveranciers de inlogcodes van de online bestanden aan te vragen. Als begeleider van een leerling met een visuele beperking kun je dan toch zien wat de inhoud is van het online lesmateriaal. En zo weet je beter wat wel of niet moet worden aangepast.

Vragen? Altijd bellen! 

En bij vragen, altijd bellen! Onze Klantenservice staat voor je klaar!  

Telefoon: (0486) 486 100 
Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 16.00 uur 
E-mail: klantenservice@dedicon.nl 

Meer weten over educatieve producten van Dedicon?