Voelboeken: op de tast leren lezen

Een eerste kennismaking met het brailleschrift

Zoek je als ziende ouder, leerkracht of andere begeleider boekjes om voor te lezen aan of samen te lezen met blinde of slechtziende kinderen van 2 tot 8 jaar? Boekjes waarin voor de kinderen ook veel te beleven valt? Boekjes waarin alles op de tast te ontdekken is? En die passen bij hun belevingswereld? Dan zijn Voelboeken (voorheen Voeljeboekje) wat voor jou: tastbare (voor)leesboekjes voor kinderen.

Alle stof voor avontuur

De naam zegt het al: de boekjes zijn voelbaar. In de boekjes zijn verschillende materialen verwerkt, denk bijvoorbeeld aan rubber, katoen, plastic, wol, metaal en nog veel meer. Tijdens het voorlezen kunnen kinderen met hun vingers meelezen en voelen en zo ontdekken zij mensen, dieren en dingen. Ze kunnen sneeuw doen kraken, of verstrikt raken in een spinnenweb. Veel boekjes bevatten een verhaal, maar er zijn ook edities met een educatieve inslag, bijvoorbeeld over de seizoenen. Door de tekstjes in braille kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het brailleschrift en hun tastzin ontwikkelen. En dat is belangrijk voor hun taalontwikkeling. 

Drie verschillende voelboeken uit de collectie van Passend lezen

Bekijk de volledige collectie Voelboeken

Ga voor meer informatie naar Passend Lezen. Hier kun je als ouder, leerkracht of begeleider van een kind kosteloos de boekjes uit de leencollectie aanvragen en zie je in het collectieoverzicht precies welke boekjes er zijn en waarover ze gaan.