Voelboeken: op de tast leren lezen

Een eerste kennismaking met het brailleschrift

Zoek je als ziende ouder, leerkracht of andere begeleider boekjes om voor te lezen aan of samen te lezen met blinde of slechtziende kinderen van 2 tot 8 jaar? Boekjes waarin voor de kinderen ook veel te beleven valt? Boekjes waarin alles op de tast te ontdekken is? En die passen bij hun belevingswereld? Dan zijn Voelboeken (voorheen Voeljeboekje) wat voor jou: tastbare (voor)leesboekjes voor kinderen.

Alle stof voor avontuur

De naam zegt het al: de boekjes zijn voelbaar. In de boekjes zijn verschillende materialen verwerkt, denk bijvoorbeeld aan rubber, katoen, plastic, wol, metaal en nog veel meer. Tijdens het voorlezen kunnen kinderen met hun vingers meelezen en voelen en zo ontdekken zij mensen, dieren en dingen. Ze kunnen sneeuw doen kraken, of verstrikt raken in een spinnenweb. Veel boekjes bevatten een verhaal, maar er zijn ook edities met een educatieve inslag, bijvoorbeeld over de seizoenen. Door de tekstjes in braille kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het brailleschrift en hun tastzin ontwikkelen. En dat is belangrijk voor hun taalontwikkeling. 

Video lancering Voelboeken (tekst-alternatief onder de video): 

Duur filmpje: 01:26 min. 

[AUDIODESCRIPTIE: Op een blauw vlak verschijnt in witte letters Goede kennis. Een lamptouwtje wordt aangetrokken en het beeldmerk in de vorm van een lampje verschijnt in beeld. Gedeeld door Dedicon komt onder Goede kennis te staan. Kinderen maken kennis met Voelboeken tijdens het grote Voorleesfeest. Ze voelen aan de boekjes met hun handen en hun gezicht. Andere kinderen worden voorgelezen en zitten in een groep op de grond.]
VOICE-OVER: Samen met je zoon of dochter op de bank een boekje lezen. Voor veel kinderen en hun ouders of grootouders een heel plezierige bezigheid. Maar wat als je kindje blind is? Dan is meelezen en kijken in al die prachtige leesboeken en voorleesboeken helemaal niet vanzelfsprekend. Voor deze kleine groep kinderen is bijna niets op de markt om hen dat leesplezier te bezorgen.
Dedicon begint aan de uitdagende klus om een collectie met tientallen verschillende voelboekjes op te bouwen. De geselecteerde boekjes worden speciaal voor deze collectie in het Nederlands vertaald. De afbeeldingen van deze boekjes zijn voelbaar gemaakt met allerlei materialen en de bijbehorende tekst wordt zowel gedrukt als in braille aangeboden. Veel boekjes bevatten verhalen, maar er zijn ook oefenboekjes met een educatieve inslag.
Vanaf nu zijn de speciale voelboekjes gratis te leen voor alle kinderen of ouders met een visuele beperking. Omdat de boekjes te leen zijn, kunnen zoveel mogelijk kinderen thuis het plezier ervaren van voelboekjes. Aanvragen kan online via Passend Lezen
[AUDIODESCRIPTIE: Op een blauw vlak verschijnt www.goedekennis.nl. In de hoek van het beeldscherm staat het logo.]

Bekijk de volledige collectie Voelboeken

Ga voor meer informatie naar Passend Lezen. Hier kun je als ouder, leerkracht of begeleider van een kind kosteloos de boekjes uit de leencollectie aanvragen en zie je in het collectieoverzicht precies welke boekjes er zijn en waarover ze gaan.