Wat is dyslexie?

Je hoort er veel over, maar wat is dyslexie eigenlijk?

Leren lezen lijkt vanzelfsprekend, maar niet als je dyslexie hebt. Kinderen met dyslexie hebben veel moeite bij het leren lezen en schrijven. Het in volgorde zetten van klanken, zoals 'drop' en 'dorp' is vaak lastig. Ze horen maar moeilijk het verschil tussen klanken. Kinderen met dyslexie kunnen daardoor maar moeilijk met de lesstof mee komen. Maar wat is dyslexie nu eigenlijk?

Niet goed kunnen lezen

Dyslexie betekent letterlijk ‘niet goed kunnen lezen’. Het wordt ook wel een stoornis in het technisch lezen genoemd. Om letters in klanken om te zetten moet je de vaardigheid technisch lezen beheersen. En uiteindelijk het kunnen voorlezen van een tekst op een goed tempo. Dyslexie belemmert dit. De meeste kinderen leren uiteindelijk wel lezen, maar zullen trager blijven lezen. Dit vraagt meer energie en ze zijn sneller afgeleid dan de ander. Dat gaat weer ten koste van het begrijpen van wat je leest. 

Oorzaak

De oorzaak is niet duidelijk. Waarom krijgt de een het wel en de ander niet? Het lijkt er op dat een gebied in de hersenen waar de klank aan het teken (de letter) wordt gekoppeld niet goed werkt. Bij mensen zonder dyslexie is deze koppeling geautomatiseerd. Heb je dyslexie, dan is dat juist lastig. Dat betekent dat je er langer over doet om het te lezen, maar ook om het aan te leren. Dyslexie is erfelijk. Wanneer ouders dyslexie hebben, is de kans groot dat ook de kinderen dyslexie krijgen. Het gaat dus niet over, maar je kunt wel leren om er minder last van te hebben, al dan niet met een hulpmiddel. Daarnaast zijn er verschillen in de mate waarin je het hebt. Kinderen met ernstige dyslexie vragen bijvoorbeeld een andere ondersteuningsbehoefte. 

Onderwijs

Cijfers van de Inspectie van Onderwijs wijzen erop dat aan het eind van de basisschoolperiode zo'n 7,5 procent van de kinderen een dyslexieverklaring heeft. Aan het eind van de middelbare school is dat zo'n 14 procent. Al met al gaat het al snel om een groep van 1,2 miljoen mensen. Kortom, in het onderwijs vind je in iedere klas wel een kind met dyslexie. Het is van belang dat er vroegtijdig gesignaleerd en behandeld wordt. In het basisonderwijs krijgen kinderen met leesproblemen gerichte ondersteuning, waaronder kinderen met dyslexie. Op scholen wordt een dyslexieprotocol ingezet, waarin staat hoe zij in de klas en daarbuiten omgaan met dyslexie. Bijvoorbeeld door inzet van dyslexiehulpmiddelen.

Dedicon levert reguliere school- en studieboeken in speciale vormen en maten. Zo kunnen ook leerlingen met dyslexie gewoon alles lezen wat zij nodig hebben voor een geslaagde onderwijsloopbaan. Op deze pagina ontdek je de mogelijkheden en de vorm die het beste bij jouw leerling of kind past.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen van Goede Kennis regelmatig in je mailbox.

Zoektocht van een moeder

Evy (12) en Timo (16) hebben dyslexie. Maar voordat ze deze diagnose kregen, en vervolgens de nodige begeleiding, ging er wel het een en ander aan vooraf. Wat was er aan de hand? Waarom ging het lezen niet vanzelf? 

Moeders Astrid en Annelies vertellen over hun zoektocht en de rol van dyslexie hierin in de serie: 'De zoektocht van een moeder...' 

Over de eerste signalen dat er iets aan de hand was en de eerste keer dat dyslexie ter sprake kwam. Waar liepen zij tegen aan en wat werkte wel goed? Je leest het in de serie!

Dyslexie en aangepaste leesvormen

Ben je op zoek naar dyslexiehulpmiddelen? Met een dyslexieverklaring kun je via de school aangepaste schoolboeken bestellen, zoals gesproken boeken, boeken in EPUB, vergrotingen of dyslexiebestanden. Welke leesvorm het meest geschikt is, is per kind verschillend. In de rubriek dyslexie op deze website lees je meer over leesvormen. 

Zelf uitproberen?

In onze webwinkel kun je verschillende demo’s van gesproken boeken en dyslexiebestanden uitproberen.

Publicatiedatum: 13 april 2023 Laatste update: 11 months geleden