Wat is EPUB?

Maak kennis met EPUB als leesvorm op school

Een EPUB is een digitale bestandsvorm. Je kunt het vergelijken met een moderne website, maar dan ‘verpakt’ in één bestand. Waar je op een website video’s, audio en afbeeldingen tegenkomt, vind je dat straks ook allemaal terug in een EPUB. Dat maakt het erg interessant om het als schoolboek te gebruiken!

Alles in één

Met de komst van EPUB is Dedicon in staat om alle meest voorkomende leesvormen in één bestand samen te laten komen. In onderstaand model is te zien dat het beluisteren, bekijken en voelen van aangepaste leesvormen voortaan mogelijk is in één leesvorm: EPUB. Daar waar je eerder aparte leesvormen moest gebruiken om zowel tekst en afbeeldingen uit je schoolboek te kunnen gebruiken hoeft dat bij deze leesvorm niet meer.

[De tekst van het artikel gaat verder onder de afbeelding] 

Kijken: vergrotingen (print en digitaal) Voelen: braille, reliëf, 3D Luisteren: gesproken combinaties - tekstbestanden (TNS en braille),  - dyslexiebestanden (dyslexiesoftware en TNS),  - karaokelezen (tekst en audio synchroon) - Waar alles in samenkomt: EPUB3

EPUB op school

Bij Dedicon zijn aangepaste schoolboeken in veel verschillende vormen te bestellen. In 2020 is EPUB toegevoegd aan de collectie leesvormen. Door de toenemende digitalisering bevatten schoolboeken steeds meer illustraties, foto’s, schema’s en tekeningen. Een EPUB als schoolboek is bijna een kopie van het originele gedrukte boek, maar dan digitaal. Op school zorgt dit er voor dat alle leerlingen met hetzelfde boek kunnen werken, zowel de inhoud als het uiterlijk van het boek zijn gelijk. Wel zo fijn! Zowel tekst- als werkboeken kunnen worden omgezet in EPUB. Het werkboek bevat geen invulvelden. Je kunt notities toevoegen bij opdracht die je maakt. 

Voordelen

Een EPUB als leesvorm gebruiken biedt vele voordelen. Door de mogelijkheden te benutten ontstaat een compleet digitaal product:

  • Eenvoudig te bedienen met een reader op een smartphone, tablet of computer
  • Gebruikers kunnen lezen, luisteren of een combinatie van beide
  • Het schoolboek opent altijd daar waar je bent gebleven
  • Een EPUB bevat tekst en afbeeldingen die toegankelijk zijn voor iedereen
  • In sommige gevallen zijn afbeeldingen voorzien van beeldbeschrijvingen. Als deze zijn toegevoegd, dan staat dat vermeld in de productspecificaties van het EPUB-bestand dat je wilt bestellen (in de webwinkel).
  • Het bevat een voorleesfunctie, die ook in snelheid aan te passen is.
  • EPUB slaat de brug tussen de Edu-tekstbestanden en Foto-PDF. In dit overzicht vind je de verschillen tussen een EPUB, Edu-tekstbestanden en Foto-PDF. 

Lezen met een reader

Een EPUB lees je altijd met een reader. Dedicon gebruikt de reader van VitalSource: Bookshelf. Deze reader is goed toegankelijk en vormt een gesloten omgeving. Door een goede navigatiestructuur vind je eenvoudig het gewenste hoofdstuk. Daarnaast zijn het lettertype, de kleuren en regelafstand in Bookshelf persoonlijk in te stellen. Hoe je een EPUB met deze reader kunt gebruiken lees je op deze instructiepagina

EPUB bij Dedicon

EPUB wordt steeds populairder door de vele mogelijkheden die het biedt. De huidige collectie is uitstekend geschikt voor slechtziende leerlingen in alle onderwijstypes. Het proefboek van Dedicon laat de verschillende functionaliteiten ervaren. Bestel het in de webwinkel van Dedicon en ervaar zelf wat EPUB jou kan opleveren! 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over EPUB of over het bestellen ervan? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486