Wat maakt braillepapier speciaal?

Braille printen vereist het juiste papier

Bij ons in het pand staan drie grote brailleprinters om schoolboeken en andere materialen in braille te printen. Daar hangen enorme rollen papier aan. Ander papier dan we hier in de gewone printers stoppen. Waarom is dat eigenlijk?

Ander papier

Het printen van brailleteksten vraagt om andere eigenschappen van het papier dan het printen van inkt doet. 
Inkt wordt op het papier geprint. Brailletekens worden moeten voelbaar worden als halfronde bolletjes van ongeveer een halve millimeter hoog. De printer slaat die bolletjes aan de achterkant in het papier; aan de achterkant ontstaat een putje, aan de voorkant een puntje. 

Punten om rekening mee te houden

Samen met klanten is onderzocht welk papier fijn voelt. Maar ook technisch moet het papier aan een aantal eisen voldoen:

  1. Braillepapier moet dik genoeg zijn. We willen gladde halfronde bolletjes en geen opengebarsten puntjes.
  2. Braillepapier moet voldoende vezels hebben. Dat zorgt ervoor dat de puntjes ook na meerdere keren lezen mooi gevormd blijven en niet plat worden.
  3. Braillepapier moet gelijkmatige dikte hebben. Zo voel je als lezer duidelijk de verschillen tussen de karakters..
  4. Braillepapier mag geen scherpe randen hebben. Vingers die zich snijden aan papier, dat willen we natuurlijk voorkomen!   
  5. Minimale milieubelasting. Dat betekent chloorvrij, stofvrij en gifvrij papier, dat (deels) vervaardigd is uit FSC-hout.

Ook dit schooljaar weer rollen de schoolboeken op braillepapier van de hoogste kwaliteit van onze printers af! 

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over braille schoolboeken of het bestellen daarvan? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486