Alternatieven voor LEX (tekstpagina)

Alle mogelijkheden voor het afspelen van gesproken boeken op een rij

“Voorleesapp LEX, een andere app op je smartphone of gesproken schoolboeken op de laptop luisteren. Dat is voor iedereen anders! Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden en valt er wat te kiezen.” Productmanager Anneke Wijtvliet zet alle mogelijkheden voor het afspelen van gesproken boeken op een rij.

“Een iPhone of smartphone, ja die heeft tegenwoordig iedereen. De gesproken school- en studieboeken die we bij Dedicon maken, zijn in de meeste gevallen heel eenvoudig te beluisteren met een app op je smartphone. LEX is een van de meest gekozen voorleesapps. Je kunt deze zelfs gebruiken op je Chromebook! Maar voor het luisteren van boeken zijn er ook alternatieven. Zoals de Daisylezer app of de Voice Dream Reader.

De Daisylezer app is echter alleen geschikt voor het afspelen van de gesproken romans, kranten en tijdschriften. Niet geschikt dus voor je schoolboeken, maar wel handig als je boeken moet lezen voor de lijst. Die kun je downloaden bij Bibliotheekservice Passend Lezen. Op de Voice Dream Reader kun je behalve leesboeken ook schoolboeken luisteren, maar er zitten dan wel weer kosten aan verbonden. LEX daarentegen is helemaal gratis.

Nu is het zo dat de gesproken boeken van Dedicon gesproken boeken anders zijn dan gewone luisterboeken. Er is een navigatiestructuur aangebracht waardoor je altijd naar een pagina of hoofdstuk kunt springen, bladwijzers kunt aanmaken en kunt versnellen en vertragen. Dat noemen we DAISY. 

Voor leerlingen die liever met een laptop werken zijn er players, zoals Easyreader, die de gesproken schoolboeken afspelen met behoud van de DAISY structuur. Net als met de AMIS-software. Nadeel is wel dat AMIS niet optimaal werkt met Windows 10, alleen met oudere versies. Het programma is namelijk niet door Dedicon ontwikkeld, dus daar kunnen we helaas geen invloed op uitoefenen of support op geven.

Daarnaast kun je ze ook afspelen met Windows Media Player, die tekst kunnen voorlezen. Echter, teksten met een DAISY-structuur, zoals bij de gesproken boeken van Dedicon, zijn hiervoor ongeschikt. 

Het is dus even uitkienen wat voor jou het beste werkt: met de LEX-app, een andere app of op de laptop. Als je wilt weten hoe de voorleesapp LEX werkt, dan kun je deze in onze webshop uitproberen. Mijn collega Marlous vertelt je er alles over.”