goedekennis.nl >> Dossiers >> Braille, de basis

Braille, de basis

Braille maakt voor mensen die erop aangewezen zijn het verschil tussen geletterdheid en analfabetisme. Wie alleen nog maar met spraak werkt, verliest geleidelijk het woordbeeld en gaat ‘fonetisch spellen’. Braille is dus van groot belang, niet alleen om ‘gewone’ tekst te kunnen lezen en schrijven, maar ook om wetenschappelijke werken, vreemde talen, talen in niet-latijnse letters, wiskunde en muziek te kunnen lezen en schrijven.

In dit dossier deelt Dedicon kennis over het werken met braille (digitaal met de brailleleesregel of op papier). Relevant voor leerlingen en studenten met een visuele beperking en hun docenten, begeleiders en ouders. Er zijn ook specifieke dossiers op het gebied van wiskunde en muziek in braille. Informatie over het didactisch aanpassen van lesmateriaal voor blinde en slechtziende leerlingen vind je in het dossier Voorbeelden didactische aanpassingen.

Wil je informatie hebben om mee te nemen of uit te delen? Vraag dan ons braille-alfabet aan. In deze folder vind je allerlei leuke weetjes over braille en kun je zelf voelen hoe braille echt voelt! Stuur een mailtje om de folder aan te vragen