goedekennis.nl >> Dossiers >> Braille, de basis

Braille, de basis

Braille maakt voor mensen die erop aangewezen zijn het verschil tussen geletterdheid en analfabetisme. Wie niet met braille werkt maar alleen met spraak, verliest geleidelijk het woordbeeld en gaat fonetisch spellen. Heb je er weleens over nagedacht dat je geen idee hebt hoe bepaalde woorden gespeld worden als je ze alleen maar hoort? Ik lijd. Of ik leid. Dat maakt nogal uit. Braille is dus van groot belang om te lezen en correct te kunnen schrijven.

In dit dossier deelt Dedicon kennis over werken met braille (digitaal met de brailleleesregel en in print). Deze informatie is relevant voor leerlingen en studenten met een visuele beperking, maar ook voor docenten, begeleiders en ouders. We gaan in op de braillestandaard, op het verschil tussen digitaal werken en geprint braille, op braillepapier, schermuitleessoftware en meer.

Wil je meer weten? Bijvoorbeeld: als je braille leest, hoe zit het dan met afbeeldingen? Of met ingewikkelde wiskundige formules? En hoe schrijf je symbolen of muziek in braille? Die informatie vind je in aparte dossiers:

Didactische aanpassingen
Wiskunde op de brailleleesregel
Muziek in braille 

Braille-alfabet

Wil je na het lezen van dit dossier graag informatie ontvangen die je mee kunt nemen of uit kunt delen? Dat kan! Vraag dan ons braille-alfabet aan. Dit is een folder vol weetjes over braille. Ook kun je ervaren hoe braille echt voelt! Stuur ons een mailtje om de folder aan te vragen