goedekennis.nl >> Dossiers >> Toegankelijk publiceren

Toegankelijk publiceren

De standaard ePUB3 is de sterk uitgebreide versie van ePUB2 (electronic PUBlication). Het is dé nieuwe internationale standaard voor elektronische publicaties, ontwikkeld door en voor uitgevers. Deze wereldwijde open standaard is samengesteld uit bestaande en geaccepteerde formaten. Het is geschikt voor het publiceren van een diversiteit aan publicaties: van boeken, kranten, tijdschriften en leermiddelen tot beleidsnotities, brochures en reclamefolders.

De standaard wordt ontwikkeld en onderhouden door het International Digital Publishing Forum (IDPF). Deze wereldwijde organisatie ontwikkelt en promoot het elektronisch publiceren en lezen van content. Bovendien bewaakt zij dat ePUB voldoet aan de internationale toegankelijkheidseisen en -richtlijnen. Veel (internationale) grote en kleine uitgevers hebben zich reeds aangesloten bij het IDPF.

Met ePUB3 komen alle geavanceerde mogelijkheden binnen handbereik die we kennen van een moderne website. Dat komt omdat ePUB3 mede is gebaseerd op bekende (open) internetstandaarden zoals HTML5, CSS3 en Javascript. Een ePUB3-publicatie is min of meer te beschouwen als een (mini)website welke ook nog zonder internetverbinding gebruikt kan worden. En daarmee opent het de weg voor een nieuwe generatie creatieve publicatie- en distributievormen.

In dit dossier lees je meer over de mogelijkheden van ePUB3 en wat het bestand voor jou en je lezers kan betekenen.