goedekennis.nl >> Ervaringen >> Anne gaat studeren. Spannend!

Anne gaat studeren. Spannend!

Hand met kwast veegt zand weg om iets vrij te leggen.

Geslaagd

Op het moment (zomer 2016) ben ik nog heerlijk aan het genieten van mijn extra lange zomervakantie. De vlag met geslaagd hangt nog steeds en met mijn gedachten ben ik al ver na de zomervakantie (nog één weekje!). Dan begin ik aan een nieuwe periode in mijn leven: studeren aan de universiteit. Ik ben Anne, lid van Club Orange, en na veel operaties aan mijn ogen heb ik blijvende schade opgelopen. Ik heb het meest last van dubbelzien. Komend schooljaar breekt voor mij een nieuwe periode aan. Ik neem jullie graag mee in mijn voorbereidingen. 

Studiekeuze

Het was niet echt heel gemakkelijk om tot een studiekeuze te komen. Sinds vorig jaar zomer had ik eindelijk een idee en dat idee is gelukkig aan mijn zijde gebleven en is nu mijn definitieve studiekeuze geworden. Ik ga archeologie studeren in Leiden. Ik heb er echt ontzettend veel zin in, omdat het mij een hele veelzijdige studie lijkt. De dagen van het proefstuderen en de matchingactiviteit hebben alleen nog maar bijgedragen aan het vergroten van mijn enthousiasme en van mij hoeft de zomervakantie nou niet nog twee maanden te duren. 

Ben ik er wel klaar voor? 

Ik heb mij dit jaar vaak afgevraagd, zoals tijdens het schrijven van mijn profielwerkstuk, of ik wel klaar ben om naar de universiteit te gaan. Maar terwijl ik mij afvraag hoe ik ooit goede academische vaardigheden kan ontwikkelen, bedenk ik mij op hetzelfde moment dat ik hierom ook naar de universiteit ga: om dit soort dingen te leren. Verder kijk ik er erg naar uit om met gelijkgestemden college te volgen: mensen met dezelfde interesses. Wat was ik blij toen ik een toekomstig medestudent het woord 'Akkadisch' hoorde zeggen. Ik dacht: “Hoera, ik ben niet de enige die dat woord kent.” 

En al die literatuur? 

Tegelijkertijd vind ik sommige dingen nog wel erg spannend. De hoeveelheid literatuur bijvoorbeeld. De literatuur zelf is geen probleem (hoe meer hoe beter, zou ik zeggen), maar het lezen ervan kan nog wel eens een puntje worden. Dit jaar kon het voor flink wat stress zorgen als ik niet in staat was om te leren of lezen voor school en ik heb dan ook geen idee hoe dit volgend jaar zal gaan. Zodra ik mijn boekenlijst heb, ga ik in ieder geval gelijk productieverzoeken indienen bij Dedicon. Ik moet volgend jaar ook echt goed op de verdeling van mijn energie gaan letten. Ik moet in totaal ruim vier uur (van deur tot deur) reizen iedere dag en ik denk dat dit best vermoeiend gaat zijn. Dat moet ik zien te combineren met alle uren zelfstudie en tegelijkertijd wil ik ook nog wel graag een sociaal leven naast de studie. Daarom hoop ik dat ik snel een kamer kan vinden in Leiden, maar op het moment gaat dat niet zo gemakkelijk. Wellicht is er meer aanbod over een paar maanden. Ik wacht rustig af. 

Spannend! 

Deze zomer had ik genoeg om uit te zoeken: leningen, studentenverenigingen enzovoort. Ik werd ook nog 18 jaar, dus dat kwam er nog even bovenop. Ik vind het heel leuk en spannend om, zo lijkt het haast wel, 'een nieuw leven' te beginnen, maar tegelijkertijd denk ik ook dat ik het vooral rustig aan ga pakken. Eerst maar eens zien hoe het eerste semester gaat en dan wordt het passen en meten om te zien welke aanpak het beste bij mij past. We gaan het zien. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!

Inmiddels (2017) is Anne begonnen aan haar studie archeologie? Benieuwd naar wat ze ervan vindt? Check het artikel 'schatzoeken met Anne'. 
 

30 augustus 2016Tags: club orange,