goedekennis.nl >> Ervaringen >> Bèta-profiel & visuele beperking

Bèta-profiel & visuele beperking

Jesse volgt een ICT-opleiding op het hbo. Dat is hij gaan doen nadat hij zijn havo-diploma had gehaald. Op de havo koos hij voor het profiel N&T, oftewel Natuur & Techniek. Een echt bèta-profiel met vakken zoals wiskunde b, scheikunde en natuurkunde. Heel handig als je bijvoorbeeld zo'n ICT-opleiding wilt gaan doen. Al vanaf zijn geboorte is Jesse blind, zonder enige restvisus. In de vijfde klas (2017) belden we met Jesse en vertelde hij ons waarom hij voor N&T heeft gekozen: een keuze die misschien niet voor de hand ligt vanwege zijn visuele beperking. 

Kiezen wat je leuk vindt

Eigenlijk heb ik nooit echt nagedacht of het profiel N&T wel kan als je blind bent. Ik heb gekozen wat ik leuk vind. Een bèta-profiel doen met een visuele beperking? Het kan gewoon!

Hoe helpt school je?

Toen ik in de derde mijn profielkeuze moest maken is mij nooit gezegd dat ik geen N&T kon kiezen. Dat vind ik fijn! Nu ik het volg, helpt school me goed bij het uitzoeken van dingen. Ik krijg alle hulp die mogelijk is en die ik nodig heb. Ik krijg vaak pre-teaching. De lesstof krijg ik van te voren op een toegankelijke manier uitgelegd. Want als de docent tijdens de les zegt ‘en dan doe je dit keer dit’, daar kan ik niks mee.

En wat gebruik je verder?

Mijn vrienden in de klas helpen me bijvoorbeeld met plaatjes of tekenen. En ik gebruik de Edu-tekstbestanden en voelbare tekeningen van Dedicon. Met voelbare tekeningen kan ik de afbeeldingen die in het boek staan voelen. Edu-tekstbestanden gebruik ik op mijn Macbook in de teksteditor Bean. Niet helemaal zoals het bedoeld is, maar het is de manier die ik mezelf heb aangewend.

Tips & tricks voor andere scholieren

  • Pre-teaching
  • De website Eduvip; daar staan bijvoorbeeld Binas-tabellen op.
  • Leer mensen kennen, bouw een netwerk op
  • Brailleprinter

 

18 januari 2017Tags: bèta, edu-tekst,