goedekennis.nl >> Ervaringen >> Marieke over dyslexieplein.nl

Marieke over dyslexieplein.nl

Dyslexieplein.nl is een platform waar jongeren met dyslexie informatie kunnen delen en vinden over alles wat met dyslexie te maken heeft. Het platform is opgericht door Marieke Maars. We legden Marieke vier vragen voor over waarom ze met dit platform is begonnen en in welke behoefte het voorziet. 

1. Wat is Dyslexieplein precies en wat willen jullie bereiken?

Dyslexieplein is een platform van en voor mensen met dyslexie waarbij niet via geschreven teksten met elkaar wordt gecommuniceerd maar via filmpjes. Jongeren met dyslexie komen tijdens de middelbare school op een punt dat zij het echt zelf moeten gaan doen. Om de problemen en de frustraties die zij tegenkomen met elkaar te delen, heb ik Dyslexieplein opgericht. Via korte filmpjes kunnen ze elkaar vertellen wat hun oplossing is voor een bepaald probleem of, als er geen oplossing is, hoe je ermee omgaat. En dat allemaal zonder de waarheid te willen verkondigen, er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden.

Mijn doel is om de zelfredzaamheid van jongeren met dyslexie te vergroten. Dyslexie is en blijft een lastig iets.Toch is er veel meer mogelijk dan je vaak denkt. Ik wil hen via Dyslexieplein stimuleren om die mogelijkheden te vinden en in te zetten.

2. Wat hebben bezoekers van de site eraan om de filmpjes te bekijken?

In filmpjes is het vaak veel makkelijker om iets uit te leggen, waardoor je er sneller mee aan de slag gaat. Leerlingen maar ook docenten die weinig ervaring hebben met bijvoorbeeld Daisyboeken, kunnen na het zien van twee of drie filmpjes direct aan de slag. Onlangs sprak ik nog een meisje dat nu in 6 vwo zit en helemaal vastliep in de hoeveelheid stof die zij voor de schoolexamens moest doornemen. Inmiddels heeft ze de filmpjes over het gebruik van DAISY-bestanden bekeken, heeft een account gemaakt bij Passend Lezen en Dedicon en heeft de eerste boeken voor school geluisterd.

3. Wat is de leukste reactie die je ooit hebt gekregen op de site en de filmpjes?

"Ik wil net zo zijn als Maarten!" Maarten is naast nog heel veel andere dingen ook scheepstimmerman en vertelt heel enthousiast over wat dyslexie hem uiteindelijk gebracht heeft. Een jongen van een jaar of elf zag dit filmpje en had volledige herkenning, zo vreselijk leuk! 

 4. Is Dyslexieplein nu helemaal af of hebben jullie nog wensen?

Dyslexieplein is nooit af. De ontwikkelingen op het gebied van dyslexie gaan razendsnel en dus er is altijd iets nieuws te vertellen. Ik zou het heel fijn vinden als Dyslexieplein ergens een plekje krijgt waar dit proces van aanvulling op een natuurlijke manier kan verlopen. Waar die plek is maakt mij niet zoveel uit, zolang het maar een onafhankelijke plek is waar iedereen de ruimte krijgt om zijn eigen geluid te laten horen.

Neem eens een kijkje op www.dyslexieplein.nl

 

14 september 2016Tags: dyslexie,