(Zomer) leestips!

Voorkom een leesdip met de zomerse leestips van Dedicon

Leren lezen. Op school is daar veel aandacht voor. En thuis oefenen hoort erbij. Maar in de schoolvakanties hebben leerlingen wel wat anders aan hun hoofd. En ja, de leesdip ligt op de loer! Oftewel: het leesniveau staat stil of kan zelfs terugzakken. Om die leesdip te voorkomen én voor de nodige leesmotivatie, geeft Dedicon zomerse leestips.

TIPS VAN ONZE EXPERTS

Jongen ligt in hangmat met een boek

Ouders, leerlingen, docenten en begeleiders: experts op gebied van leren met een leesbeperking. Zij deelden met ons hun zomerse leestips. Denk hierbij aan samen lezen, met behulp van een recept koken, Yoleo downloaden... Leuke, zonnige tips die er voor zorgen dat je de zomer wel wilt blijven lezen!

TIP: Leren Op de tast... in de zomer!

Ontdek alles van de zomer!

Niet alles om je heen is op de tast te ontdekken. Sommige dingen zijn te groot, te ver weg, te gevaarlijk of te klein om te voelen. Ontdek alles van de zomer in de Op de Tast: Zomer. Denk aan het strand, schelpen, de zon. Deze voelbare tekeningen zijn geschikt voor basisschoolkinderen in groep 2, 3 en 4. En wist je dat we nog veel meer tekeningboeken hebben in onze collectie? Voor alle leeftijden!

TIP: JumboLetters

Tiener leest een boek terwijl ze in een hangmat ligt.

Populaire jeugdboeken lezen mét extra grote letters, ook in de zomer! Wat is er leuker dan in je hangmat net zoals je vriendjes spannende boeken te lezen? Jeugdboeken met jumboletters nodigen ook slechtziende kinderen uit tot lezen.

TIP: Kies je leesvorm

Meisje zit op grasveld. Zij leest een boek met behulp van een tablet.

De schoolboeken zijn op school gebleven, tijd voor vrij lezen. Maar hoe doe je dat met een leesbeperking? Welke mogelijkheden zijn er, zodat iedereen kan blijven lezen? Wist je dat er ook boeken in braille, JumboLetters en in gesproken vorm zijn?

TIP: Karaokelezen

Meisje ligt in een hangmat met koptelefoon en mobiel

Met karaokelezen kun je lezen en luisteren tegelijk. Dat maakt lezen een stuk makkelijker! Het kan gewoon op je tablet of smartphone in een hangmat in jouw achtertuin. Zo maak je lezen ook nog eens leuker. Zo blijf je lekker lezen op je eigen niveau!

TIP: Word lid van Passend lezen

Heb je een verklaring leesbeperking? Word lid van Passend lezen! Passend Lezen heeft een bibliotheek vol gesproken boeken, kranten en tijdschriften. Van klassieker tot thriller. Dat nodigt wel uit om tijdens lange zomeravond nog even te lezen. En zelfs wanneer de zon onder is, kun je gesproken boeken gewoon blijven lezen.. Uuh luisteren.

TIP: Lezen met Yoleo

Afbeelding
logo Yoleo (hoofd van een ventje met petje op)

Meld je aan voor Yoleo! Vind je lezen lastig? Heb je niet zo'n zin om te lezen in de vakantie? Met Yoleo wordt lezen leuk! Iedereen met een bibliotheekpas kan gratis Yoleo-boeken lenen om leeskilometers te maken. Dat is goed voor de leesontwikkeling én voorkomt een leesdip in de zomervakantie.

TIP: Lezen met LEX

Meisje ligt met haar telefoon in een hangmat. Ze luistert een boek met een koptelefoon op haar hoofd.

Maak je gebruik van zomerschool, omdat je een overstap maakt naar een andere opleiding? Of heb je nog het een en ander in te halen aan lesstof? De LEX voorleesapp kan je ondersteunen. Hiermee kunnen leerlingen schoolboeken in gesproken vorm beluisteren. Zij krijgen exact dezelfde lesstof, met het verschil dat ze de lesstof gelijktijdig kunnen lezen én beluisteren. Dat stimuleert wel om in de zomer (door) te leren! 

Direct contact

Ouderwetse telefoon op een houten tafel.

Graag direct antwoord op al je vragen?

Delen op Social Media