‘Hoe kies je het beste dyslexiehulpmiddel?’

Hoe Evy en haar moeder de keuze maken voor een dyslexieprogramma

Toen Evy (12) in het begin van groep 6 de diagnose ernstige dyslexie kreeg, werd ze aangemeld voor dyslexiebehandeling bij een expertisecentrum in de buurt. Voor haar moeder Astrid een hele opluchting; na een lange zoektocht was er eindelijk een duidelijke diagnose én professionele begeleiding. Hoe het vervolgens verder ging met Evy vertelt Astrid in dit artikel, deel #3 van de serie ervaringsverhalen Zoektocht van een moeder.

“De rest van het schooljaar van groep 6 kreeg Evy begeleiding van Janneke, haar dyslexiebehandelaar van het expertisecentrum. Die begeleiding bestond uit heel veel samen lezen, woorden hakken en plakken, dictees oefenen. En ook nog steeds heel veel thuis oefenen. Met spelling ging het langzaam wel beter, maar na bijna een jaar lang behandelingen bleef het leestempo van Evy eerlijk gezegd toch nog steeds erg laag. En daardoor ook haar leesbegrip.” 

Ook ondervond Evy problemen met de andere schoolvakken vanwege haar dyslexie. Tot grote frustratie van haarzelf en haar ouders.

Evy zit met een ipad op de bank

Dyslexieprogramma’s

“De leerkracht van groep 6 kwam op het idee dat Evy misschien wel geholpen zou zijn als ze met een dyslexieprogramma ging werken. We moesten wel even met de ogen knipperen, want: wat is dat, zo’n dyslexieprogramma? Hoe werkt dat? En welk programma dan? Zou Evy dan heel andere schoolboeken krijgen dan de andere kinderen? Zou ze daardoor dan niet weer een extra etiketje krijgen?”

In gesprek met de leerkracht kwamen er heel wat vragen naar boven. Astrid ging op internet zoeken naar meer informatie over dyslexieprogramma’s, maar dat begon al snel te duizelen; door de bomen zag ze het bos niet meer. “Zo merk je al snel dat er een heleboel verschillende dyslexieprogramma’s zijn: Kurzweil, ClaroRead, Alinea… Het ene dyslexieprogramma kun je alleen op een computer gebruiken of als er internetverbinding is, het andere ook op een app. Bij de een kan je wel woorden markeren in de tekst en bij de ander weer niet. En ook de ervaringen van andere ouders verschilden nogal eens. Hoe kies je nou het beste voor je kind? Daar werd ik soms echt moedeloos van.”

Luister hier naar een fragment waarin Astrid vertelt over de zoektocht naar een passende oplossing:

Demo’s aanvragen

Astrid besloot vervolgens om contact te zoeken de moeder van Jelle, een klasgenoot van Evy die ook dyslexie heeft. Jelle was het jaar ervoor blijven zitten. “Jelle’s moeder vertelde mij dat ze na veel uitzoekwerk voor het dyslexieprogramma Alinea hadden gekozen. En dat Jelle daar erg veel profijt van had. Daar wilde ik natuurlijk wel meer van weten, dus wees ze me op een site van Dedicon, waar je ook demo’s kunt aanvragen.” 

“Eigenlijk hebben we na het bekijken van de demo’s snel de knoop doorgehakt en gekozen voor Alinea. Wel in overleg met de school trouwens, want zij moesten zorgen voor de aanschaf van de software en de bestanden die Evy met dat programma moest gebruiken. Het voordeel zou zijn dat de dyslexiebestanden gewoon op de schoolcomputer gebruikt kunnen worden en met de licentie van school ook hier thuis, op een laptop.”

Wil je weten hoe het Astrid en Evy verder is vergaan?
Lees dan deel #4 van de serie Zoektocht van een moeder >>
 

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste schoolboeken? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen van Goede Kennis elk kwartaal in je mailbox.

Dyslexie en aangepaste leesvormen

Ben je, net als Evy en haar moeder Astrid, ook op zoek naar dyslexiehulpmiddelen? Met een dyslexieverklaring kun je via de school aangepaste schoolboeken bestellen, zoals gesproken boeken, boeken in EPUB, vergrotingen of dyslexiebestanden. Welke leesvorm het meest geschikt is, is per kind verschillend. Om een goede keuze te maken, hebben we enkele handige artikelen op een rij gezet:

 

Zelf uitproberen?

In onze webshop kun je verschillende demo’s van gesproken boeken en dyslexiebestanden uitproberen.
 

SERIE: Zoektocht van een moeder

Alle ervaringen van Astrid en haar dochter Evy op een rij:

 

Publicatiedatum: 10 januari 2023 Laatste update: 1 year geleden