Dorine in 't Veld

Expert bètavakken en braille

Dorine is eigenlijk een lopende encyclopedie. Grieks, wiskunde, noem het op, en ze weet er wel wat over. Een onderwerp waar ze (bijna) alles over weet is het toegankelijk maken van informatie voor leerlingen die blind of slechtziend zijn. Haar expertisegebied is het toegankelijk maken van wiskunde en andere bètavakken voor brailleleerlingen en zeer slechtziende leerlingen.

En ze is niet zomaar een expert. Ze is ook is prijswinnares. Haar uitzonderlijke inzet voor visueel beperkte leerlingen is beloond met een ICEVI-award. Sinds haar zoon blind werd toen hij zes maanden oud was, heeft Dorine actief gezocht naar oplossingen voor in de klas. Met die drive verrichtte ze pionierswerk op het gebied van ICT en toegankelijkheid van educatief materiaal.

Dagelijks is Dorine op zoek naar nieuwe oplossingen en verbeteringen die leerlingen met een visuele beperking helpen, thuis en op school. Dorine vindt namelijk dat iedere leerling in het basis- en voortgezet onderwijs de vakken moet kunnen volgen waar hij of zij enthousiast van wordt. Haar expertise is: braille, voelbare tekeningen en Edu-tekstbestanden.

Het doel waar ze naartoe werkt? Materiaal te ontwikkelen waarmee de doelgroep zelfstandig kan werken, kan samenwerken en net zo snel kan werken als ziende leerlingen. Om zo te bereiken dat iedere leerling de vakken of de opleiding kan kiezen die hij of zij wil volgen.