Kurzweil-bestanden openen

Voorbereiding en vereisten

Om de beveiligde Kurzweil-bestanden van Dedicon (SEK-formaat) te activeren is de volgende voorbereiding nodig.

Kurzweil 3000 geïnstalleerd

Je hebt minimaal versie 14 van Kurzweil 3000 voor Windows geïnstalleerd. Zie voor meer informatie de vraagbaak Kurzweil 3000 van leverancier Lexima. Ook is voor het openen van de Kurzweil-bestanden een aanvullende patch nodig die de licentie van het boek activeert. Deze kun je gratis downloaden via Lexima. Deze patch werkt alleen met versie 14 en 15 van Kurzweil. 

KES-Tools geïnstalleerd

Je hebt ook de meest recente versie van KES-Tools (versie 1.11 of hoger) nodig, inclusief het benodigde Print-KES. Zie ook hier voor meer informatie de website van leverancier Lexima. Belangrijk: verwijder eventueel eerst oude versies van Print-KES (zoals PrintKES3 en KESPrint). Start je computer opnieuw op voordat je de nieuwe versie van Print-KES installeert.

Internetverbinding

Je hebt verbinding met het internet. Dit is alleen nodig voor het activeren van de bestanden.

Stap-voor-stap openen beveiligd Kurzweil-bestand

Hieronder leggen we uit hoe je een beveiligd Kurzweil-bestand (SEK-formaat) kunt activeren en openen in Kurzweil 3000 voor Windows. Beveiligde Kurzweil-bestanden kunnen ook gelezen en bewerkt worden met Kurzweil 3000 Mobile. Hiervoor moeten ze echter eerst omgezet worden naar het iKES-formaat. Hoe je dit kunt doen, leggen we in dit stappenplan ook uit.

Stap 1

Je hebt in de webwinkel van Dedicon Educatief het gewenste Kurzweil-bestand besteld, op cd of als download. De downloadknop vind je in het overzicht met ‘Mijn producten’, als je in de webwinkel bent ingelogd. Door te klikken op deze knop start het downloaden van het bestelde bestand. Omdat het bestand speciaal voor één persoon wordt gemaakt en gepersonaliseerd, is het mogelijk dat de download nog niet direct klaar is. De downloadknop verschijnt zodra je download klaarstaat.

Als het bestand wel klaar is kun je het bestand downloaden naar een zelfgekozen locatie. Na het downloaden ‘unzip’ je het bestand om alle bestanden op je computer te zetten.

Stap 2

Start het programma Kurzweil 3000 versie 14 of 15.

1: Open het programma Kurzweil 3000

Stap 3

Plaats de beveiligde Kurzweil-bestanden op je computer. Bijvoorbeeld op de harde schijf in de map Mijn Documenten. Wil je niet alleen met de pc-versie van Kurzweil 3000 werken maar ook met Kurzweil 3000 Mobile? Plaats de beveiligde Kurzweil-bestanden in een Dropbox-map. Dit is nodig omdat je iKES-bestanden met Kurzweil 3000 Mobile alleen via een gekoppelde Dropbox-account kunt openen. Let op:

  • Het iKES-bestand voor Kurzweil Mobile 3000 komt op dezelfde locatie als het beveiligd Kurzweil-bestand (SEK-formaat) te staan.
  • Het iKES-bestand zal dezelfde naam krijgen als het SEK-bestand.
  • Het is van belang dat je het iKES-bestand niet hernoemt om de synchronisatie tussen SEK- en iKES-bestanden correct te laten verlopen.

Stap 4

Klik in de werkbalk op 'Openen'.

Klik op openen

Stap 5

Selecteer het Kurzweil-bestand en klik op 'Openen'. 

Selecteer het juiste beestand

Stap 6

Je krijgt de eerste keer de vraag of je een iKES-document wilt aanmaken. Je iKES-documenten zijn dan te gebruiken in Kurzweil 3000 Mobile. Als er al een iKES-document aanwezig is wordt deze vraag niet gesteld.

  • Kies voor Nee als je niet wilt werken met Kurzweil Mobile 3000. Deze vraag wordt dan niet meer gesteld, tenzij je tijdens het openen van het beveiligd Kurzweil-bestand de Ctrl-toets ingedrukt houdt.
  • Kies voor Ja als je ook wilt werken met Kurzweil 3000 Mobile.

5: Maak een iKES-bestand

Stap 7

Als je gekozen hebt voor Ja, vul je vervolgens je gebruikersnaam van Kurzweil 3000 Mobile in. Bevestig met de knop OK. Het iKES-bestand wordt nu aangemaakt en gekoppeld aan je gebruikersnaam.

De iKES-bestanden kunnen in Kurzweil 3000 Mobile alleen met die gebruikersnaam geopend worden. Daarom moet de gebruikersnaam correct ingevuld te zijn.

6: Vul je gebruikersnaam in

Stap 8

Tijdens het openen gaat de software de licentie controleren en activeren. Daar hoeft geen code voor ingevoerd te worden. Als het bestand geactiveerd is, verschijnt het boek op het scherm met vooraan een extra toegevoegde pagina met informatie over de huidige licentie. Daarin kun je vinden tot welke datum het bestand gebruikt kan worden en wat de verdere voorwaarden zijn van het gebruik van het bestand.

2 augustus 2016Tags: kurzweil, licentie, dyslexiesoftware,