goedekennis.nl >> Schoolboeken >> Edu-tekstbestanden >> 10 tips: sneller met je Edu-tekstbestand

10 tips: sneller met je Edu-tekstbestand

Werk jij met Edu-tekstbestanden? Dan hebben wij een aantal praktische tips om sneller te navigeren in je Edu-tekstbestand. Zo houd je tijd over om andere dingen te doen. Deze tips gelden alleen als je in Word werkt.

Sneltoetsen

Werken met sneltoetsen heeft voor iedereen voordelen. Het werkt niet alleen sneller dan werken met de muis. Bij selecteren van tekst werkt het ook nog eens nauwkeuriger. Welke sneltoetsen zijn handig om te gebruiken?

1. Naar een pagina springen: dat doe je met control+F. Dit kan door op 'pp35' te zoeken, of op ‘bladzijde 35’ (voor boeken van voor 2014). Het paginanummer staat overigens vast, dus als je zelf tekst toevoegt, heeft dat geen invloed op de paginanummering. 

2. Naar een hoofdstuk springen: in een Edu-tekstbestand zit een zogenaamde koppenstructuur. Kop 1 is voor hoofdstukken, kop 2 voor paragrafen enzovoorts. In het navigatievenster zie je de hele lijst. Die roep je op met F6. Daarin kun je met pijltjes navigeren naar het volgende en vorige hoofdstuk. Je keert weer terug naar het navigatievenster door F6 in te drukken. 

3. Naar een item springen doe je met control+G (Ga naar). Deze sneltoets staat automatisch ingesteld op ‘pagina’, maar kan ook worden ingesteld op sectie, regel, voetnoot etc. 

4. Een volgende of vorige item: met Ctrl+ Page Up of Page Down kun je naar de volgende en vorige bladzijde, voetnoot, kop, spelfout enz. springen. Waar je heen springt, is afhankelijk van wat je in de combobox in het venster Ctrl+ G hebt ingesteld. 

5. Zoeken naar woorden, tekens of tekstfragmenten: daar is control+F het meest geschikt voor. 

6. Heb je iets gezocht en ben je nu op dat punt in de tekst? Spring dan naar de voorgaande kop; zo weet je waar je bent in de tekst. 

Verder gaan waar je was 

In de praktijk zal het vaak voorkomen, dat je meerdere Edu-tekstbestanden geopend hebt. Bijvoorbeeld: je lesboek en je werkboek. Hier kun je snel tussen wisselen met Ctrl+F6.

7. Als je met Ctrl+F6 naar een ander Edu-tekstbestand of Worddocument wisselt, blijft de cursor staan waar je gebleven was. 

8. Heb je verschillende applicaties geopend hebt naast je Edu-tekstbestand? Dan kun je gemakkelijk wisselen met Alt+Tab. 

9. Als je je werk afsluit, opent je Edu-tekstbestand de volgende keer gewoon met de focus aan het begin van het bestand. Wil je snel terugvinden waar je gebleven was? Zet dan een unieke tekencombinatie. Daar kun je gemakkelijk heenspringen met Ctrl+F.

Handige links 

10. Er zijn een heleboel handige tips en trics te vinden op het web en daarmee zijn we aanbeland bij tip 10. Ik heb een aantal sites voor je gevonden die je wellicht kunnen helpen bij het werken in een Edu-tekstbestand. 

  • www.sneltoetsen.com: doet wat het zegt. Handige sneltoetsen te vinden voor allerlei programma's. 
  • www.applevis.com: website voor en door mensen met een visuele beperking en een mac. 
  • www.blinkmagazine.nl: magazine over computertechonologie van Bartiméus.
  • www.eduvip.nl: kennisplatform voor onderwijs voor visueel beperkte leerlingen van Visio en Bartiméus

In dit Edu-tekstbestand staan alle tips nog een keer op een rijtje, en opgebouwd zoals onze Edu-tekstbestanden. Kan je er alvast mee oefenen. 

Wil je meer weten over de kenmerken van een Edu-tekstbestand? Dan is dit artikel wat voor jou. Daar staat precies uitgelegd wat je kunt verwachten als je een Edu-tekstbestand opent. 

 

2 augustus 2016Tags: edu-tekst, word,