goedekennis.nl >> Schoolboeken >> Gesproken boeken (DAISY) >> Gesproken boeken op je computer

Gesproken boeken op je computer

Gesproken boeken kun je afspelen op een DAISY-speler of via de app LEX. Maar natuurlijk zijn de gesproken boeken ook af te spelen op een computer of laptop via daarvoor geschikte software. Er is dan geen DAISY-speler meer nodig. Je kunt in de DAISY-software eenvoudig navigeren naar een hoofdstuk of pagina, bladwijzers aanbrengen, de voorleessnelheid aanpassen en verder lezen waar je de vorige keer gebleven bent. Allemaal gemakken die horen bij het DAISY-formaat van de gesproken boeken.

DAISY, de feiten op een rij

De gesproken schoolboeken van Dedicon zijn zogenaamde DAISY-bestanden, die met de gratis software AMIS kunnen worden afgespeeld. Niet bekend met de begrippen DAISY? Wij zetten de feiten voor je op een rij.

DAISY

 • Staat voor Digital Accessible Information SYstem.
 • Is een wereldwijd erkende open technische standaard.
 • Stelt in staat snel en eenvoudig te navigeren door bestanden.
 • Is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met een leeshandicap.
 • Kan ook gebruikt worden voor het toegankelijk maken van tekst in het algemeen.
 • Ontwikkeling, beheer en promotie is in handen van het internationale DAISY Consortium (opgericht in 1996, mede door Dedicon).
 • Meer informatie over het DAISY consortium: www.daisy.org

Gratis software voor Windows: AMIS

Een gratis mogelijkheid om gesproken school- en studieboeken af te spelen op Windows computers, is AMIS. AMIS staat voor Adaptive Multimedia Information System en is te downloaden op de website van het internationale DAISY Consortium. In deze Nederlandse versie van de software worden alle commando’s met een Nederlandse stem voorgelezen en is een Nederlandse gebruikershandleiding aanwezig.

Let op: een nadeel van AMIS is dat het minder goed werkt in combinatie met Windows 10. Daarnaast wordt momenteel ook geen support meer geboden voor het gebruik van AMIS omdat het verouderd is.

AMIS

 • Staat voor Adaptive Multimedia Information System.
 • Is een open source programma waarmee DAISY-bestanden gelezen kunnen worden.
 • Is software voor Windows pc’s (werkt minder goed in combinatie met Windows 10).
 • Heeft een optionele automatische spraakfunctie.
 • Visueel gehandicapte gebruikers hebben daardoor geen speciale voorleessoftware nodig om AMIS te gebruiken.
 • Meer informatie over het AMIS project: www.daisy.org/projects/amis

Betaalde DAISY-software op de computer

Er zijn diverse betaalde DAISY-software beschikbaar voor op de computer. Een overzicht van de beschikbare software kun je vinden op de website van het DAISY Consortium: http://www.daisy.org/tools/splayback. Een voordeel van betaalde software is dat er support geboden wordt en de software geüpdatet wordt. Wat voorbeelden van DAISY software die je op een Windows computer kunt gebruiken zijn: de Dorina DAISY Reader, de Dolphin EasyReader en de Pratsam Reader. Bij de leveranciers is meer informatie over de mogelijkheden in de specifieke software te verkrijgen.

Demobestand 

Heb je het programma op je computer geïnstalleerd en wil je een gesproken boek beluisteren? Maar heb je (nog) geen gesproken schoolboeken van Dedicon? Op deze pagina kun je voorbeeldboeken downloaden, waarmee je het gebruiksgemak kunt ervaren.

Cd of download

Aan de slag met gesproken boeken? Zorg ervoor dat je je gesproken schoolboeken bij Dedicon Educatief bestelt op cd of als download. De cd of het bestand kun je vervolgens afspelen met geschikte software.

Datum laatste update: 17-8-2017

  21 juli 2016Tags: gesproken boeken, amis,