goedekennis.nl >> Schoolboeken >> Gesproken boeken (DAISY) >> Gesproken schoolboeken

Gesproken schoolboeken

Tekstalternatief video

Duur filmpje: 02:58 minuten 

De ondertiteling kun je aan en uitzetten in de YouTube-player bij Closed Captions (CC). 

AUDIODESCRIPTIE: Op een blauw vlak verschijnt in witte letters Goede kennis. Een lamptouwtje wordt aangetrokken en het beeldmerk in de vorm van een lampje verschijnt in beeld. Gedeeld door Dedicon komt onder Goede kennis te staan. 

Anneke, voor een blauw scherm, presenteert gesproken schoolboeken. Ze wordt afgewisseld met beelden van de app LEX op de smartphone,  AMIS op de laptop en de DAISY-speler met cd.

Op een blauw vlak verschijnt www.goedekennis.nl. In de hoek van het beeldscherm staat het logo. 

Lezen: niet met je ogen, maar met je oren. Dat kan met de gesproken school- en studieboeken van Dedicon. Honderden (vrijwillige) voorlezers hebben duizenden boeken ingesproken in onze professionele geluidsstudio’s. Dat zorgt voor een prettig geluid om naar te luisteren: een menselijke stem met een natuurlijke intonatie leidt je door het boek. Hoor maar!

Kenmerken

Boeken zonder letters dus. Veel leerlingen met een visuele beperking hebben hier baat bij. Maar ook voor leerlingen met dyslexie is het gesproken boek van grote toegevoegde waarde. Zeker als het wordt beluisterd terwijl je ondertussen meeleest met het gedrukte boek. De voorleessnelheid van het gesproken boek kan eenvoudig worden aangepast. Liever iets sneller of iets langzamer afspelen? Ook dan blijft de geluidskwaliteit behouden. De logisch opgebouwde structuur zorgt ervoor dat je gemakkelijk en snel kunt navigeren naar een hoofdstuk of pagina. Ook kun je in het boek bladwijzers aanbrengen bij belangrijke passages. En natuurlijk onthoudt het boek hoever je bent, zodat je gewoon verder kunt lezen waar je de vorige keer gestopt bent.

Afspelen op computer, tablet of telefoon

Er zijn verschillende mogelijkheden om gesproken schoolboeken te beluisteren. Je kunt de audiobestanden bestellen als stream voor de app LEX. Met deze speciaal door Dedicon ontwikkelde app kun je je gesproken schoolboeken zowel online als offline afspelen met je telefoon op tablet. Wil je de boeken liever afspelen met je computer of laptop? Bestel dan een cd of download. Met de gratis software AMIS kun je vervolgens het gesproken schoolboek beluisteren. Tot slot kun je de cd of het gedownloade bestand ook met een hardware DAISY-speler beluisteren.

Ook hebben we in het webinar over gesproken schoolboeken verschillende afspeelmogelijkheden besproken. Kijk het webinar terug. 

DAISY, wat is dat?

Waarom heb je een speciale speler, software of app nodig om de gesproken schoolboeken af te spelen? Kan dat niet gewoon met een cd-speler of mp3-speler? Jawel, dat kan wel. Maar dan mis je het hiervoor beschreven gebruikersgemak zoals het eenvoudig navigeren, bladwijzers aanbrengen en aanpassen van de voorleessnelheid. Deze voordelen zijn mogelijk omdat we onze bestanden leveren in DAISY-formaat (Digital Accessible Information System), speciaal ontwikkeld voor mensen met een leesbeperking. Om van die voordelen te profiteren moet je dus wel gebruik maken van een DAISY-speler, of speciale software of apps.

Webinar

Meer weten over gesproken boeken en hoe je ze kunt afspelen? We gaven onlangs een webinar over gesproken boeken. Kijk het webinar terug! 

23 juni 2016Tags: gesproken boeken, lex, amis,